Wie een topvoetballer contracteert, krijgt het hele gezin erbij

Deal van de dag NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: de familie Brenet.

deal-van-de-dag-alt_480
Wie Joshua Brenet contracteert, krijgt het hele gezin erbij. Met een hoofdrol voor zijn moeder en één van zijn zussen. Altijd zo geweest trouwens sinds Brenet (22) begon met voetballen in de Heerlense wijk Meezenbroek. Na een opleiding bij de plaatselijke sportvereniging en daarna Roda JC vertrekt de Brenet-caravaan in 2006 naar Almere. Want: samen uit, samen thuis.

Joshua’s verblijf bij eerste divisionist FC Omniworld wordt geen succes. Brenet verliest er het plezier in het voetbal en wijkt uit naar een onbeduidende amateurclub in de stad. Tot ergernis van zijn moeder. Ze brengt haar zoon in 2009 naar het Amsterdamse Zeeburgia; al jaren een kraamkamer van talent. Daar ziet trainer Mike Kolf het in hem zitten. Hij schoolt de snelle Limburger om tot verdediger. Kolf lachend: “Dat vond Joshua niet leuk. Hij wilde aanvallen, zoals ieder kind.”

Brenet blijkt een natuurtalent. Is snel, wendbaar en heeft als oud aanvaller een fijne voorzet. In 2011 haalt PSV hem naar Eindhoven. Twee jaar later schuift de verdediger aan bij de directie om een nieuw contract te ondertekenen. Uiteraard vergezeld door zijn familie.

Met een gegarandeerd jaarsalaris van een paar ton, dat al snel nog verder zal oplopen, zit de dan 19-jarige Brenet er warmpjes bij in Brabant. De gebruikelijke vergoeding van 7 procent van het jaarsalaris van de speler, moet zijn zaakwaarnemer delen met een zus van Brenet. Een zelfs in de voetbaljungle niet alledaagse constructie.

Ook aan Brenets moeder is gedacht. PSV betaalt, zo wordt op 8 november 2013 contractueel vastgelegd, de reiskosten die ze zal maken voor het kunnen bezoeken van de wedstrijden van haar zoon. Logisch, voor de familie Brenet. Samen uit, samen thuis.

Joshua Brenet

: PSV
: Verdediger
: Clausule in contract
PSV zal de moeder van de Speler de reiskosten vergoeden van het bezoeken van de wedstrijden van de Speler. De kosten worden vergoed op declaratiebasis conform de bij PSV geldende administratieve richtlijnen en tarieven.

Uit het contract van Joshua Brenet