OM hield informatie achter in onderzoek corrupte douanier Gerrit G.

Het betreft een partij cocaïne die op 9 december 2013 werd onderschept. Die gevonden partij cocaïne was de aanleiding voor het onderzoek naar de douanier en zijn medeverdachten.

Het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.
Het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Foto: Victor Wollaert/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in het onderzoek naar de corrupte douanier Gerrit G. belangrijke informatie achtergehouden. Dat betreft een partij cocaïne die op 9 december 2013 werd onderschept. Die gevonden partij cocaïne was de aanleiding voor het onderzoek naar de douanier en zijn medeverdachten.

Volgens advocaat Sanne Schuurman blijkt uit een Europees Arrestatiebevel uit België dat daar al sinds 2012 onderzoek werd gedaan naar een groep Columbianen die bij deze partij cocaïne zouden zijn betrokken. Uit Belgische stukken blijkt dat de Nederlandse autoriteiten hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Ook zijn er in België verdachten aangehouden in dit onderzoek.

Lees ook: Corrupte ex-douanier Gerrit G. opnieuw aangehouden

Niet toegevoegd aan dossier

Al deze informatie is door het Openbaar Ministerie niet toegevoegd aan het dossier. Volgens Schuurman is de verdediging daarmee op het verkeerde been gezet. Dat is in strijd met de goed orde tijdens een strafproces.

Schuurman sluit niet uit dat in Nederland twee liquidaties hadden kunnen worden voorkomen als het Openbaar Ministerie de informatie uit België meteen had gedeeld. Fruithandelaar Rinus M. uit Steenbergen werd verantwoordelijk gehouden voor het verlies van de 300 kilo cocaïne en is in het voorjaar van 2014 doodgeschoten nadat een eerdere poging tot liquidatie mislukte.

En Schuurman sluit niet uit dat ook de vergismoord op Rob Zweekhorst, die op Nieuwjaarsdag 2014 is doodgeschoten toen hij zijn honden aan het uitlaten was, misschien wel te voorkomen zou zijn geweest. De rechtbank heeft besloten dat Gerrit G. gedurende het onderzoek in voorlopige hechtenis blijft.

Harde beschuldigingen

Het zijn harde beschuldigingen van de verdediging die wil dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar de drugssmokkel via de Rotterdamse haven. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging van Schuurman.

De strafzaak loopt bovendien vertraging op omdat er nog onderzoek gedaan moet worden naar de opnames van douanier Gerrit G. die zondag naar buiten zijn gekomen via de NOS. Het Openbaar Ministerie heeft de opnames ook en laat ze uitwerken.

Volg hier de tweets van Jan Meeus over de zitting van maandag: