Twitter-account van meisje in Aleppo plotseling verdwenen- en teruggekeerd

Met tweets deed de zevenjarige Bana Alabed verslag van haar leven in Syrië. Zondag verdween haar account.

De zevenjarige Bana Alabed met het verzoek: "#SteunAleppo. Stop alsjeblieft de bomaanslagen en stop de bezetting."
De zevenjarige Bana Alabed met het verzoek: "#SteunAleppo. Stop alsjeblieft de bomaanslagen en stop de bezetting." Foto: printscreen Youtube.

“We zijn er zeker van dat het leger ons nu gevangen neemt. We zullen elkaar een andere dag weer zien lieve wereld. Dag. Fatemah #Aleppo”. Dat schreef de zevenjarige Bana Alabed zondag in een tweet. Op dezelfde dag werd haar account verwijderd en het is nog niet duidelijk waarom.

“Alsjeblieft bid voor ons”

De zevenjarige Bana Alabed kreeg wereldwijde aandacht met haar hartverscheurende tweets over de bombardementen in Aleppo. Sinds september volgden meer dan honderdduizend mensen haar op Twitter.

Aan het begin van het heroveringsoffensief door het Syrische leger maakte Bana’s moeder Fatemah een Twitter-account voor Bana aan om “de wereld te vertellen over hun leven in Aleppo”. Bana en haar moeder leven in het oostelijke rebellengebied van de stad. Inwoners worden regelmatig geteisterd door bomaanslagen van zowel het Syrische regime als Russische oorlogsvliegtuigen. Een week geleden werd haar eigen huis verwoest tijdens een bombardement. Toen tweette ze:

“Vannacht hebben we geen huis. Het is gebombardeerd en ik kwam in het puin terecht. Ik zag doden en stierf zelf bijna.”

Tijdens de bombardementen op 27 november tweette Bana:

“We worden hevig gebombardeerd. We bevinden ons tussen leven en dood, alsjeblieft bid voor ons.”

Lees ook Rebellen zijn aan de verliezende hand in Aleppo.

De meest tragische tweets waren videobeelden van Bana die recht in de camera om hulp vraagt, met geluiden van zware bombardementen op de achtergrond. Na haar tweet waarin ze zei dat ze graag leest “zodat ze de oorlog kan vergeten”, stuurde auteur J.K. Rowling Bana alle e-books toe van Harry Potter.

De Amerikaanse zender NBC News maakte in oktober een portret van Bana. Het item vat enkele tweets en beelden samen. Ook wordt president Assad gevraagd naar zijn reactie op de tweets van Bana. Hij noemt het terreurpropaganda.

Tekst gaat verder onder fragment

#WhereIsBana

Maandag, een dag nadat Bana verdween van social media, betuigden twitteraars over de hele wereld hun steun aan Bana en de inwoners van Aleppo:

Een tijdlang was er geen spoor te bekennen van Bana en haar moeder. Het was ook niet duidelijk of zij zelf haar account had verwijderd of dat iemand anders hier verantwoordelijk voor was. Met de hashtag #WhereisBana reageerden twitteraars wereldwijd op de verdwijning van haar account. Maar dinsdagavond om negen uur was ze opeens terug:

Het internet reageerde opgelucht. De tweet werd ruim drieduizend keer geretweet, en veel mensen betuigen steun aan Bala.