Rusland, China vetoën VN-wapenstilstand Aleppo

De wapenstilstand had humanitaire hulpverlening mogelijk moeten maken. Volgens Rusland zou deze de rebellen tijd geven om te hergroeperen.

Rook boven Oost-Aleppo.
Rook boven Oost-Aleppo. REUTERS/Abdalrhman Ismail

De resolutie van de VN-Veiligheidsraad om een wapenstilstand van zeven dagen uit te roepen in Aleppo is gesneuveld door een veto van China en Rusland. Dat meldt persbureau AP. Het was een voorstel van de VN-delegaties van Nieuw Zeeland, Egypte en Spanje, die hoopten op deze manier humanitaire hulp toe te kunnen laten in de Syrische stad.

Volgens Rusland zou de wapenstilstand de Syrische rebellen de tijd geven om zich te herpakken. Ook wil het land meer tijd om met de Verenigde Staten te overleggen. Het is inmiddels de zesde keer dat Rusland zijn veto in de VN-Veiligheidsraad gebruikt om een resolutie over Syrië naar de prullenbak te verwijzen. Voor China is het de vijfde keer.

Lees meer over de situatie in Aleppo: ‘Weet dat iedereen jullie in de steek heeft gelaten’

In totaal stemden elf landen voor de resolutie; Venezuela stemde tegen, Angola onthield zich van stemming.

Aleppo

Het Russische leger voegde zich in 2015 bij de strijdkrachten van de Syrische president Assad. De coalitie is op het moment bezig met een groot offensief tegen de Syrische rebellen in Aleppo. De rebellen houden zich voornamelijk schuil aan de oostkant van Aleppo, maar verloren de afgelopen weken veel grondgebied.