Profiel

Premier kiest voor zijn gezin

John Key regeringsleider Nieuw-Zeeland

Met gebroken stem vertelde Key dat hij na acht jaar premierschap vertrekt uit de politiek. Hij noemde zijn privéleven als reden.

Na acht jaar als regeringsleider treedt de Nieuw-Zeelandse premier John Key onverwachts af. Hij noemde maandagochtend privéomstandigheden als belangrijkste reden voor zijn vertrek.

De verwachting was dat Key volgend jaar voor de vierde maal als lijsttrekker van de centrum-rechtse National Party de verkiezingen zou ingaan, maar naar eigen zeggen wil hij niet de fout maken die andere leiders wel maakten en stopt hij op zijn hoogtepunt. Hij noemde de stap „het moeilijkste besluit dat ik ooit heb genomen”.

Key treedt op 12 december af. Op die dag komt zijn National Party op een partijcongres bijeen om een nieuwe partijleider te kiezen, die meteen premier wordt. Volgens persberichten zal Key zijn vicepremier Bill English steunen als opvolger, mits die zich beschikbaar stelt. English beraadt zich nog.

De Nieuw-Zeelandse premier zei nog niet te weten wat hij na zijn premierschap gaat doen. Na een carrière als beurshandelaar kwam Key in 2002 in het Nieuw-Zeelandse parlement. Hij werkte zich in vier jaar tijd op tot oppositieleider, waarna hij in 2008 de verkiezingen won.

Onder het premierschap van Key is Nieuw-Zeeland een land met een relatief stabiele economische groei gebleken. Key stond een open handelspolitiek voor. Zo hielp Nieuw-Zeeland met het opstellen van het trans-Atlantische TPP-verdrag, dat onlangs is verworpen door aankomend president Donald Trump.

Onder Key nam ook de rol van Nieuw-Zeeland op het internationale toneel toe. Banden met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden aangehaald en Nieuw-Zeeland kreeg een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Een belangrijk moment tijdens Keys regeerperiode was de aardbeving in 2011, waarbij in Christchurch 185 slachtoffers vielen.

Keys waarderingscijfers bleven hoog en zijn partij werd gezien als de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen volgend jaar.