PijplijnSioux winnen

Foto David Goldman/AP

Sioux steken vuurwerk af in het geïmproviseerde Oceti Sakowin-protestkamp in North Dakota, na de beslissing van het geniekorps om de vergunning voor een oliepijpleiding nabij hun reservaat alsnog te weigeren. Het besluit van dit federale agentschap kwam na maanden van hardnekkig protest tegen de 3,8 miljard dollar kostende Dakota Access pipeline. De Sioux vreesden voor vervuiling van hun waterbronnen. Het bedrijf dat de leiding bouwt, Energy Transfer Partners, moet nu op zoek naar een andere route. Of het besluit definitief is, valt te bezien. De aantredend president, Donald Trump, wil de pijpleiding, die vrijwel af is, juist zo snel mogelijk af laten bouwen. Trump bezit bovendien aandelen in Energy Transfer Partners.

Plaatselijke autoriteiten hadden de bewoners van het Oceti Sakowin kamp gesommeerd te vertrekken. Het is onduidelijk of zij hier nu ook gehoor aan geven.