Oud-presidentskandidaat Ben Carson wordt minister in VS

Ben Carson (65) dong in de voorverkiezingen – net als Trump zelf – mee naar de Republikeinse presidentskandidatuur.

Ben Carson op een archieffoto uit augustus.
Ben Carson op een archieffoto uit augustus. Foto Gerald Herbert / AP

Voormalig presidentskandidaat bij de Republikeinen Ben Carson krijgt een ministerspost in de regering van Donald Trump. De 65-jarige Carson wordt verantwoordelijk voor de portefeuille Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. Dat maakte de toekomstige president van de Verenigde Staten maandag in een verklaring bekend, meldt AP.

Het gerucht dat Trump voormalig neurochirurg Carson als minister wilde, deed al enkele weken de ronde. Sinds zijn verkiezing tot president begin vorige maand is Trump druk bezig een regering te vormen. Vorige week maakte de Amerikaanse zakenman bekend dat Steve Mnuchin, een oud-bankier van Goldman Sachs, zijn minister van Financiën werd.

Volg het laatste nieuws rond de VS en Trumps nieuwe regering in ons Trumpblog.

In een toelichting op de benoeming meldt Trump dat hij Carson heeft gekozen vanwege zijn “goede plannen en gedrevenheid om gebieden en de gezinnen in die gebieden vooruit te helpen”. Trump schrijft:

“Ben deelt mijn optimisme over de toekomst van ons land en helpt bij het duidelijk maken dat dit een presidentschap voor iedereen is.”

Bij de Amerikaanse voorverkiezingen van begin dit jaar was oud-medicus Ben Carson een van de zestien tegenstanders van Trump in de strijd om de Republikeinse kandidatuur. De uit Chicago afkomstige Carson bleef in die strijd als een van de laatste over. Trump behandelde hem hard en noemde hem onder meer “een ziekelijk leugenaar”.

Smoelenboek: zo gaat het kabinet-Trump eruit zien.

Ondanks Trumps harde aanvallen sprak Carson - vrijwel meteen nadat hij zich terugtrok uit de strijd – zijn steun uit voor de zakenman. Ook tijdens de schandalen in de verkiezingscampagne bleef hij Trump trouw. Wel gaf hij volgens Reuters toe dat de Republikeinse kandidaat “ernstige gebreken” had en dat het misschien beter was geweest als zijn partij een andere kandidaat had gekozen.