Onder de dertig zijn ze het wél eens

De wandelgangen

Medicijnen moeten betaalbaar zijn, vindt de politieke jeugd.

Vrede bij de jeugd

wandelgangen logo oor

De zorg is een politiek slagveld – althans, op landelijk niveau. In de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid lopen de emoties soms hoog op, en sinds de SP het Nationaal Zorgfonds lanceerde is de polarisatie compleet. Hoe anders is de stemming bij de jeugd. Dinsdag bieden de jongerenorganisaties van alle politieke partijen – behalve van PVV, die geen jeugdclub heeft, en de SP – een manifest aan in de Tweede Kamer. Zij willen dat er iets gebeurt aan de hoge geneesmiddelenprijzen. De jongeren willen een stap verder gaan dan minister Schippers. „De farmaceutische industrie moet beseffen dat ze een maatschappelijk doel dient”, zegt Rutger de Ridder, voorzitter van de liberale JOVD. „We willen de patenten openbreken. Er moet een clausule in komen die de betaalbaarheid van medicijnen waarborgt.”

Hier kun je niet tegen zijn

Het komt niet vaak voor dat alle jongerenorganisaties het eens zijn over een onderwerp. Eerder werkten ze samen op het gebied van onderwijs en duurzaamheid, maar beide keren haakte de JOVD af. „We merkten dat onze idealen verwaterden, dan moet je niet meedoen.” De reden dat het nu wel is gelukt om van links tot rechts samen te werken, ligt volgens De Ridder aan de technische aard van dit onderwerp. Over het doel is iedereen het eens: lagere zorgkosten, betere toegang tot medicatie. „Dit is niet iets waar je tegen kunt zijn.”

Of toch wel?

Eén jongerenafdeling ontbreekt: Rood, van de SP. De Ridder denkt dat de SP-jongeren de voorkeur geven aan protesteren boven samenwerken. Maar Merel Stoop, voorzitter van Rood, vertelt een ander verhaal: „We hebben even overlegd met de SP-Kamerfractie. Die raadde het af, omdat Rood niet zo veel met het onderwerp bezig is. En wij maken ook een andere analyse dan de andere partijen.”