Nieuw-Zeelandse premier treedt onverwachts af

Key zegt te willen stoppen op zijn hoogtepunt. Vanaf volgende week heeft Nieuw-Zeeland een nieuwe premier.

Permier John Key kondigt zijn aftreden aan in het Nieuw-Zeelandse parlement in de hoofdstad Wellington.
Permier John Key kondigt zijn aftreden aan in het Nieuw-Zeelandse parlement in de hoofdstad Wellington. Foto: AFP

Na acht jaar als regeringsleider treedt de Nieuw-Zeelandse premier John Key onverwachts af. De verwachting was dat Key volgend jaar voor de vierde maal als lijsttrekker van de centrum-rechtse National Party de verkiezingen in zou gaan, maar naar eigen zeggen wil hij niet de fout maken die andere leiders wel maakten en stopt hij op zijn hoogtepunt. Met gebroken stem kondigde Key maandag zijn vertrek aan.

Tekst gaat verder onder video

In de toespraak gaf hij verder aan dat de druk op zijn gezin ook een rol speelde. Hij noemde de lange weekenden dat zijn vrouw alleen thuis zat, en hoe zijn kinderen van tieners tot jongvolwassenen waren opgegroeid onder de druk van hun vaders baan.

Key beëindigt zijn werkzaamheden op 12 december. Op die dag komt zijn National Party op een partijcongres bijeen om een nieuwe partijleider te kiezen, die meteen premier wordt. Volgens persbureau Reuters zal Key zijn vicepremier Bill English steunen als opvolger, mits die zich beschikbaar stelt. English beraadt zich daar de komende dagen op.

Charismatisch politicus

De Nieuw-Zeelandse premier zei nog niet te weten wat zijn volgende stap zal zijn. Na een succesvolle carrière als beurshandelaar kwam Key in 2002 in het Nieuw-Zeelandse parlement. Hij werkte zich in vier jaar tijd op tot oppositieleider, waarna hij in 2008 de verkiezingen won.

Onder het premierschap van Key is Nieuw-Zeeland een land met een relatief stabiele economische groei gebleken, met een groei van minimaal 3 procent. Key stond een open handelspolitiek voor. Zo hielp Nieuw-Zeeland met het opstellen van het trans-Pacifische TPP-verdrag. Onder Key nam ook de rol van Nieuw-Zeeland op het internationale toneel toe. Banden met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden aangehaald en Nieuw-Zeeland kreeg een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Een belangrijk tijdens de regeerperiode van Key was de aardbeving in 2011, waarbij in Christchurch 185 slachtoffers vielen.

Keys waarderingscijfers bleven hoog en zijn partij werd gezien als de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen volgend jaar. Hij staat bekend om zijn charisma en de manier waarop hij kiezers aan zich weet te binden.

    • Sjoerd Klumpenaar