Nepambassade van VS in Ghana kon jaren frauderen

Criminelen hebben zich in de Ghanese hoofdstad Accra tien jaar lang kunnen uitgeven als de Amerikaanse ambassade. Een groot fraudeonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken zou ook een Nederlandse nepambassade hebben ontdekt. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken staat de echte ambassade in Accra hierover in contact met de Ghanese autoriteiten.

De Amerikaanse nepambassade was drie dagen per week open; bezoekers waren alleen welkom op afspraak. Buiten het gebouw wapperde een Amerikaanse vlag en binnen hing een portret van president Obama aan de muur. Reizigers konden voor 6.000 dollar authentieke Amerikaanse papieren aanschaffen, zoals visa, geboortecertificaten en bankgegevens, met daarop vervalste informatie.

De criminelen adverteerden voor de ambassade op grote reclamezuilen in Ghana, Togo en Ivoorkust en zochten in heel West-Afrika naar potentiële klanten. Die brachten ze dan zelf naar de locatie.

Deze zomer kwamen Amerikaanse autoriteiten achter het bestaan van de nepambassade na een tip van een informant die meewerkte aan het fraudeonderzoek. Daarop is het gebouw gesloten en zijn er verschillende betrokkenen opgepakt.