Overtocht van migranten blijkt dit jaar veel dodelijker

Vluchtelingencrisis Ondanks opgevoerde reddingsoperaties op de Middellandse Zee is het aantal verdronken migranten er volgens VN-cijfers hoger dan ooit. Dit jaar vielen tot nu 4.715 doden tegen 3.771 in heel 2015.

Vluchtelingen tijdens een reddingsoperatie even ten noorden van de Libische kust.
Vluchtelingen tijdens een reddingsoperatie even ten noorden van de Libische kust. Foto Emilio Morenatti/AP

Dit is des te opmerkelijker, omdat er sinds het EU-akkoord met Turkije in Griekenland betrekkelijk weinig migranten arriveren. Het aantal migranten en vluchtelingen over de Middellandse Zee daalde van ruim een miljoen in 2015 naar 350.000 tot nu toe dit jaar. Vooral de route Libië-Italië lijkt nu veel dodelijker. Terwijl het aantal gearriveerde migranten in Italië slechts circa 20.000 hoger ligt dan vorig jaar ligt het aantal doden op de route nu al bijna 1.400 hoger dan in 2015.

Rubbervlotten

Mensensmokkelaars brengen steeds meer mensen aan boord van nauwelijks zeewaardige boten en rubbervlotten. Critici zeggen dat de smokkelaars risicovoller opereren sinds meer ngo-schepen migranten al op zo’n twintig kilometer uit de Libische kust oppikken. Het toenemend gebruik van rubbervlotten kan ook komen doordat er niet voldoende houten boten meer zijn.

Lees ook De bootjes worden steeds voller en steeds gammeler

Het is ook de vraag hoe betrouwbaar het door de VN genoemde dodental is. Doordat er meer marineschepen en ngo-boten aanwezig zijn, zouden er ook meer slachtoffers gezien kunnen worden.

Bekijk ons omvangrijke fotodocument: Elke dag een vluchteling