Kamp vindt dat hij recht heeft op bemoeienis

Overnamestrijd PostNL Politici zijn sceptisch over het jongste bod van Bpost op PostNL. Hun mening is belangrijk voor de uitkomst: zij „kweken stemming”.

Medewerkers van PostNL sorteren pakketjes in het sorteer- en distributiecentrum Pakketten in Amersfoort. De periode rond Sinterklaas is een van de drukste periodes van het jaar.
Medewerkers van PostNL sorteren pakketjes in het sorteer- en distributiecentrum Pakketten in Amersfoort. De periode rond Sinterklaas is een van de drukste periodes van het jaar. Foto Bas Czerwinski/ANP

Minister Henk Kamp had al veel eerder een berichtje verwacht, maar pas afgelopen zondag heeft de top van het Belgische Bpost contact met hem opgenomen over PostNL. Per mail heeft topman Koen van Gerven gevraagd of Kamp (Economische Zaken, VVD) met hem in gesprek wil over zijn overnameplan.

Kamp vindt het „opmerkelijk” dat Bpost hem nu pas wil spreken, zei hij maandag in de Tweede Kamer tijdens een ingelast overleg naar aanleiding van het nieuwste bod van Bpost. Het Belgische bedrijf is namelijk „al acht maanden” met PostNL bezig. Eerder dit jaar hebben de postbedrijven maanden met elkaar gesproken over samengaan. Die gesprekken zijn in mei in een laat stadium gestaakt.

Bpost is niet verplicht om Kamp te informeren over zijn overnameplannen. PostNL is een privaat bedrijf, dus de top en de aandeelhouders van PostNL beslissen over een overname. Op deze bemoeienis van Kamp had het staatsbedrijf – de Belgische staat bezit 51 procent van de aandelen – dan ook niet gerekend, zegt een betrokkene. En hij hield zich in Den Haag aanvankelijk afzijdig. „Bpost wilde niet de indruk wekken zich te mengen in een Nederlandse politieke discussie. Lobby ligt gevoelig, dat zien politici al snel als poging tot beïnvloeding.”

Inmiddels heeft Bpost toch maar een Nederlands lobbykantoor ingeschakeld en afgevaardigden naar Den Haag gestuurd om aan Kamerleden uit te leggen wat Bpost met de overname wil bereiken: een groter en sterker postbedrijf vormen.

Lees ook Nieuw bod op PostNL maakt weinig indruk

Invloed Belgische staat

Kamp erkent dat de bedrijfstop en aandeelhouders van PostNL uiteindelijk over een overname beslissen, maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn mening te geven. Hij vindt dat de Belgische staat te veel invloed houdt op het gecombineerde bedrijf. Ook na het „finaal en verbeterd voorstel” dat Bpost vorige week heeft uitgestuurd en waarin PostNL na een samengaan meer invloed zou houden.

Kamp vindt ook dat hij een mening mág hebben. Hij somde na afloop van het overleg op waarom: de overheid is een grote klant, PostNL is een voormalig staatsbedrijf, het voert de ‘universele postdienst’ uit – toegankelijke en betaalbare postbezorging – en er werken 50.000 mensen.

Lees ook Angst voor Bpost veroorzaakt politieke draai

Ook verschillende Kamerleden zien een overname niet zitten. Zij maken zich zorgen over banen van PostNL-werknemers en of er wel genoeg brievenbussen overblijven.

Ondanks hun beperkte invloed is het voor de postbedrijven wel belangrijk wat Kamp en andere politici vinden. Een bod met steun van publiek en politiek heeft doorgaans meer kans van slagen. De politiek „kweekt stemming”, zegt een betrokkene. Ook PostNL heeft een afdeling ‘public affairs’ die actief is in Den Haag.

En mogelijk heeft de politiek er in de toekomst wel wat over te zeggen. De Tweede Kamer heeft Kamp opgedragen te regelen dat PostNL alleen met zijn toestemming grote aandelenpakketten mag verkopen. Kamp onderzoekt of dat mogelijk is. PvdA-Kamerlid Mei Li Vos wil de minister per motie oproepen aandelen PostNL op te kopen, om zo een overname te kunnen blokkeren.

PostNL is nog bezig het laatste voorstel van Bpost te bestuderen. Deze week wordt een reactie verwacht. Bpost wil „op korte termijn” in onderhandeling. Dat kan PostNL nu moeilijker weigeren vanwege de hogere prijs van 5,75 euro per aandeel en verbeterde voorwaarden.

Kamp heeft nog niet gereageerd op het verzoek om een gesprek van de topman van Bpost. Hoelang hij Van Gerven laat wachten, heeft hij nog niet besloten. Maar: „In elk geval geen acht maanden.”