Kabinet wil buitenlandse donaties moskeeën aanpakken

Een nieuwe wet moet verandering brengen in de ondoorzichtige steun aan onder meer islamitische instellingen in Nederland.

Aanleiding voor het voorstel is de ophef over ondoorzichtige buitenlandse donaties aan islamitische instellingen in Nederland. Foto: Remko de Waal / ANP

Het kabinet wil met een nieuwe wet strengere regels invoeren voor buitenlandse financiering aan Nederlandse religieuze instellingen. Dat schrijft het kabinet maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het voorstel is de ontstane ophef over ondoorzichtige buitenlandse steun aan islamitische instellingen in Nederland, die zich volgens het kabinet ook zorgen te maken over ongewenste geldstromen. Het kabinet ging vorige maand in gesprek met een aantal vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en kwam zo tot een aantal richtlijnen. De nieuwe wet zal alle stichtingen in Nederland verplichten ontvangen donaties openbaar te maken. De precieze eisen aan buitenlandse financiering zullen, in samenspraak met deskundigen, nog worden vastgesteld.

Lees ook: Hoe salafistengeld in Nederland belandt.

Onafhankelijkheid

Zowel bij het kabinet als bij de geloofsgemeenschappen zelf bestaat de angst dat buitenlandse geldstromen de onafhankelijkheid van Nederlandse religieuze instellingen kunnen aantasten, zo stelt het kabinet. Om een beter beeld te krijgen van de geldstromen zal ook de informatie-uitwisseling tussen onder meer de Belastingdienst en het ministerie van Veiligheid en Justitie worden uitgebreid.

NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven schreef eerder over een Qatarese liefdadigheidsorganisatie, die een schoolpand kocht in Rotterdam en er een salafistisch centrum van wilde maken:

“In de Arabische wereld maakt men zich zorgen over westerse moslims die, onder invloed van de ongelovige wereld om hen heen, hun geloof zouden verdoezelen of veranderen.”

Volgens het kabinet was er ondanks de zorgen over het pand in Rotterdam “geen juridische grond” om de koop ongedaan te maken. Na gesprekken met de koper, liefdadigheidsinstelling Eid Charity, en de Qatarese overheid is de koper bereid gevonden het pand te verkopen.

    • Etienne Verschuren