Jury VS komt niet tot een oordeel in zaak om Walter Scott

De blanke politieman Michael Slager stond terecht voor moord wegens het doodschieten van de ongewapende Scott, die aangehouden werd om een kapot achterlicht.

Een screenshot van het filmpje dat werd gemaakt van het incident waarbij Michael T. Slager de 50-jarige Walter Scott doodschiet.
Een screenshot van het filmpje dat werd gemaakt van het incident waarbij Michael T. Slager de 50-jarige Walter Scott doodschiet. Foto Reuters/Feidin Santana

In de Amerikaanse staat South Carolina is de jury in de zaak om de neergeschoten zwarte man Walter Scott niet tot een oordeel gekomen. De 35-jarige blanke politieman Michael Slager stond terecht voor moord wegens het doodschieten van de ongewapende Scott in april 2015. Volgens persbureau AFP moet een nieuwe jury zich nu over de zaak gaan buigen.

Om Slager te veroordelen voor moord, moest de twaalfkoppige jury - die bestond uit één zwarte man, en elf blanken - unaniem zijn in zijn oordeel. De juryleden overlegden vier dagen lang, maar kwamen niet tot een eensgezind besluit. De rechter heeft de zaak daarop nietig verklaard.

Lees meer over de fatale arrestatie van Walter Scott: Wat ging er vooraf aan het doodschieten van Walter Scott?

De zaak om de dood van Walter Scott leidde in 2015 tot veel ophef in de VS. Slager hield Scott (35) aan omdat zijn achterlicht kapot was. Toen de agent de identiteitspapieren van Scott meenam ter controle, sloeg Scott op de vlucht. Slager probeerde Scott eerst nog te taseren, maar toen dat mislukte schoot hij Scott maar liefst acht keer in zijn rug. Het incident werd gefilmd door een omstander die de beelden vervolgens op internet zette.

Scotts dood leidde tot felle protesten door heel de VS. In het land komt extreem politiegeweld tegen met name zwarte mannen veelvuldig voor. Onder anderen de tieners Trayvon Martin en Michael Brown en de 25-jarige Freddy Gray stierven nadat ze waren neergeschoten of mishandeld door agenten.