IS volledig verdreven uit Libische stad Sirte

Al sinds mei probeerden troepen gelieerd aan de Libische regering Sirte te heroveren op IS, dat de stad vorig jaar innam.

Strijders van de aan de Libische regering gelieerde troepen.
Strijders van de aan de Libische regering gelieerde troepen. Foto: Ismail Zitouny / Reuters

Terreurgroep Islamitische Staat is volledig verdreven uit de Libische stad Sirte. Dat hebben troepen uit de stad Misrata, die gelieerd zijn aan de Libische eenheidsregering, maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Al sinds mei proberen de troepen, gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen, Sirte te heroveren op IS, dat de stad vorig jaar innam.

In september werd een groot offensief gestart om IS te verjagen uit Sirte. Eén wijk bleef toen in handen van de terreurgroep.

Na de verovering door IS verlieten bijna alle 80.000 inwoners van Sirte de stad.

Lees ook: In wiens handen komt Sirte als alle IS-strijders zijn verslagen?

Taaie strijd

De afgelopen maanden werd voor elk gebouw in de stad gevochten. Hoewel de overwinning van de troepen uit Misrata een grote klap is voor IS, is het de vraag wie de macht zullen grijpen in de stad, schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder:

“[..] de kans dat een overwinning afstraalt op de eenheidsregering is klein. De strijders uit Misrata worden sterk gewantrouwd in Sirte. Tijdens de revolutie in 2011 hebben ze flink huisgehouden in de geboortestad van Moammar Gaddafi, waar de Libische leider veel steun genoot. Sommige inwoners van Sirte verwelkomden IS daarom als een soort protectiemacht.”

De kustplaats Sirte ligt in het noorden van Libië: