Helen Marten wint Turner Prize

Marten kreeg de prijs voor haar sculpturen van gevonden voorwerpen, waarmee ze “poëtisch visuele puzzels” wil voorschotelen.

De Turner Prize gaat naar beeldend kunstenaar Helen Marten. Dat maakte de BBC op maandagavond bekend. Marten kreeg de prijs voor haar sculpturen van gevonden voorwerpen, waarmee ze “poëtisch visuele puzzels” wil voorschotelen.

Marten verdient met haar winst zo’n 25.000 pond. De andere drie genomineerden - het bilsculptuur van Anthea Hamilton, de foto’s van Josephine Pryde en de opstellingen van Michael Dean - moeten het met 5.000 pond doen dit jaar. Bij de Turner Prize worden vooraf vier kunstenaars uitgekozen, die vervolgens hun werk tentoon mogen stellen. Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt dan de winnaar gekozen.

Werk van Helen Marten:

Lees ook: Superbillen als souvenir aan New York

De Turner Prize is een van de meest prestigieuze kunstprijzen van Engeland en wordt jaarlijks uitgereikt aan een Britse kunstenaar onder de vijftig. Vorig jaar ging de prijs naar het collectief Assemble, een groep van achttien jonge architecten.