‘Fraude met motoronderdelen bij auto-importeur Pon’

De handel was bijzonder lucratief voor malafide Pon-medewerkers: een accountmanager reed rond in een blauwe Ferrari.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto: Justin Sullivan / AFP

Bij auto-importeur Pon is jarenlang gefraudeerd met motoronderdelen van de Amerikaanse graafmachinebouwer Caterpillar. Personeel van de vestiging in Almere verdiende miljoenen met stiekeme handel in onderdelen, die liep via tussenpersonen. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag, na inzage van een geheim dossier over de zaak. Het totale bedrag van de fraude zou op 75 miljoen euro uitkomen.

Volkswagen-importeur Pon geldt als een van de meest prominente dealers voor Caterpillar-motoren wereldwijd, en heeft het exclusieve verkooprecht in Nederland. Personeelsleden zouden via tussenpersonen de onderdelen in het buitenland verkopen, waar ze meer opbrengen. Dit is tegen de regels van Caterpillar, dat per regio specifieke dealers aanwijst.

Personeelsleden van Pon zouden met onder meer een tussenhandelaar uit Barendrecht hebben samengewerkt, en tegen de afspraken met Caterpillar in onderdelen hebben verkocht in onder meer Spanje en Italië. Het doorverkopen van goederen binnen de Europese markt is niet verboden. Toch kan Pon voor de rechter worden gedaagd als er contractbreuk is gepleegd met Caterpillar.

Manager in een blauwe Ferrari

Hoe lucratief de handel was, bleek volgens het FD toen een parttime accountmanager in een blauwe Ferrari kwam voorrijden. Ook zouden er grote bedragen contant zijn opgenomen en doorgestort op anonieme rekeningen. Er werden verder keukens, reisjes en trips naar de Dakar-rally als zakelijke geschenken weggegeven.

De zaak kwam aan het rollen toen het bedrijf uit Barendrecht in een juridisch conflict kwam met Pon, dat er naar eigen zeggen toen pas achter kwam dat de handel niet deugde. Volgens het FD zou de manager van de Ferrari juist verklaard hebben dat de directie wel degelijk afwist van de handelspraktijken.

Het is niet voor het eerst dat Pon in opspraak komt. Het bedrijf schikte in oktober voor 12 miljoen euro met het OM in een corruptiezaak, waarin ambtenaren werden omgekocht die gingen over de aanbesteding van dienstauto’s.