Franse premier Valls stelt zich kandidaat voor verkiezingen

Hij zal in januari mee doen aan de voorverkiezingen van de Parti Socialiste om “links te verenigen”, zei hij.

Manuel Valls tijdens de aankondiging van zijn kandidatuur maandagavond.
Manuel Valls tijdens de aankondiging van zijn kandidatuur maandagavond. Foto AFP.

De Franse premier Manuel Valls heeft zich maandagavond kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van april en mei 2017. Dinsdag is zijn laatste dag als premier om “volledig vrij” campagne te kunnen voeren.

Lees ook dit profiel van Valls: Pragmatische socialist Valls wil president worden

Valls maakte zijn besluit bekend omringd door jarenlange steunpilaren in het gemeentehuis van de multiculturele Parijse voorstad Évry. Hij was daar van 2001 tot hij in 2012 minister werd burgemeester. Hij zal in januari mee doen aan de voorverkiezingen van de Parti Socialiste om “links te verenigen”, zei hij.

Niet makkelijk

Dat zal niet makkelijk worden. Tijdens het presidentschap van François Hollande is de PS verder uit elkaar gevallen. Maar iedereen zal water bij de wijn moeten doen, zei hij. “Ik heb harde woorden gesproken, onbegrip veroorzaakt”, zei hij. “Iedereen zal een inspanning moeten doen, ik als eerste.”

Lees het interview van NRC-correspondent Peter Vermaas met Valls: De neiging tot Frankrijk-bashing is onuitstaanbaar

Vooral op economische thema’s bestaat er een groot verschil tussen de pragmatische hervormende stroming waartoe Valls behoort en de meer traditioneel linkse koers van de zogenoemde ‘frondeurs’ (rebellen). Zij weigerden de economische hervormingen van Hollande te steunen die Valls in de campagnes zegt te willen verdedigen.

Niet te gefragmenteerd

Wil links een kans maken om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in 2017 te halen, dan zal het niet te veel gefragmenteerd moeten zijn. “Extreem-rechts staat aan de poorten van de macht”, zei Valls, verwijzend naar het groeiende Front National van Marine Le Pen.

Wie de in 2014 als premier benoemde Valls opvolgt, is nog niet duidelijk. De naam van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wordt veel genoemd.