‘Premier Valls kandidaat voor Frans presidentschap’

Valls’ kandidatuur komt niet als een verrassing, nadat president Hollande zichzelf niet opnieuw verkiesbaar stelde.

Premier Manuel Valls in Parijs, op de dag na de aanslag in Nice.
Premier Manuel Valls in Parijs, op de dag na de aanslag in Nice. Foto: AFP / Thomas Samson

De Franse premier Manuel Valls gaat maandagavond bekendmaken dat hij namens de Parti Socialiste (PS) de kandidaat wil worden voor de Franse presidentsverkiezingen. Dat meldt persbureau AFP op basis van bronnen dicht bij de premier. De voorverkiezingen van de PS vinden plaats op 22 en 29 januari.

Er was al een persverklaring aangekondigd, maar de woordvoering van Valls wilde op de inhoud niet verder ingaan. Valls maakt zijn kandidatuur bekend in de banlieuegemeente Évry, waar hij jarenlang burgemeester is geweest.

Nadat partijgenoot en president François Hollande aankondigde niet voor een herverkiezing te gaan, was Valls volgens experts de meest logische kandidaat om namens de socialisten het voortouw te nemen. Valls had vooraf zware kritiek geuit op Hollande, maar leek de strijdbijl al snel begraven te hebben na de terugtrekking van de president.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dat verklaart waarom Valls en Hollande maandag opeens weer zo goed gingen samen. Valls zal zich kandideren, lijkt me.

Het is voor de tweede keer dat Valls zich zou kandideren. In 2011 nam hij het in de voorverkiezingen op tegen Hollande, maar sloot zich uiteindelijk toch bij diens kamp aan na tegenvallende steun van de kiezers.

Lees het interview van Peter Vermaas met Valls: De neiging tot Frankrijk-bashing is onuitstaanbaar

Als Valls kandidaat wordt voor de PS moet hij het gaan opnemen tegen Marine Le Pen van het Front National en François Fillon van de Republikeinse partij. Op links heeft Valls meerdere tegenstanders. Volgens Peter Vermaas ligt versplintering op links op de loer in Frankrijk:

“Twee van zijn [Hollandes, red.] oud-ministers die zich niet in zijn „sociaal-liberale” hervormingskoers konden vinden, hebben zich voor de primaire aangemeld. Ex-minister van Economie Emmanuel Macron is kandidaat buiten de partij om. Daarnaast heeft de groene partij inmiddels een eigen kandidaat, net zoals de Parti Radical de Gauche, een gewoonlijke coalitiepartner van de socialisten, en de uiterst linkse Parti de Gauche van Jean-Luc Mélenchon.”

De Franse verkiezingen vinden plaats op 23 april en 7 mei volgend jaar.