Frankrijk krijgt weer een eigen grand prix, in hartje zomer

Het moment waarop de race gehouden gaat worden, maakt de wedstrijd ideaal voor Verstappen-fans die in Frankrijk op vakantie zijn.

Fans van Max Verstappen hoeven straks niet meer per se naar Spa, maar kunnen ook naar Zuid-Frankrijk.
Fans van Max Verstappen hoeven straks niet meer per se naar Spa, maar kunnen ook naar Zuid-Frankrijk. Foto Frits van Eldik / ANP

Exact tien jaar na de laatste race krijgt Frankrijk weer een eigen grand prix. De wedstrijd in de Formule 1 wordt vanaf 2018 gehouden in de buurt van Marseille, zo bevestigde regiovoorzitter Christian Estrosi maandag aan persbureau Reuters. De wedstrijd wordt naar alle waarschijnlijkheid eind juli gereden.

Het moment waarop de Grand Prix van Frankrijk gehouden gaat worden, maakt de wedstrijd ideaal voor Nederlandse racefans op vakantie in Frankrijk. Als zij Max Verstappen in actie willen zien, zijn zij nu nog aangewezen op de grand prix in het Belgische Spa-Francorchamps, eigenlijk de enige race op aanvaardbare rijafstand.

Een rondje rond het Circuit Paul Ricard:

Afgelopen weekeinde maakte Formule 1-baas Bernie Ecclestone tegenover Reuters al bekend dat zijn organisatie dichtbij een vijfjarig akkoord met de Franse organisatie was. De Franse Grand Prix wordt verreden op het Circuit Paul Ricard, een baan van 4,4 kilometer, ongeveer 30 kilometer ten oosten van Marseille.

Ter vervanging van Hockenheim

De 86-jarige Ecclestone stelde daarbij dat de nieuwe race de plek krijgt die de Grand Prix de laatste jaren op de kalender had, vlak voor de zomerstop in augustus. De race op Hockenheim verdwijnt na dit seizoen namelijk van het programma vanwege financiële problemen bij het circuit. De laatste winnaar is Lewis Hamilton.

Beeld Will Pittenger / Wikipedia

Het Circuit Paul Ricard. Beeld Will Pittenger / Wikipedia

De Grand Prix van Frankrijk werd voor het eerst gereden in 1906, waarmee het de oudste grand prix ter wereld is. Met uitzondering van een aantal onderbrekingen rondom de Wereldoorlogen werd de race elk jaar verreden. In 2008 ging het evenement ten onder aan financiële problemen.

De Grand Prix van Frankrijk werd de laatste jaren gereden op het circuit Magny-Cours, in het hart van Frankrijk. De laatste winnaar was Felipe Massa in 2008.