Recensie

Recensie Muziek

Eenzaam nachtelijk verpozen op een vliegveld

De sterren van weleer worden geëerd op de albums van nu. Zo lijkt Neil Young in de voetsporen van Johnny Cash te treden en klinkt Schubert bijna tweehonderd jaar na zijn dood nog steeds sprankelend. Prince komt er minder goed vanaf op 4Ever.

Het bestaan van een dj gaat over meer dan CO2-kanonnen en groupies. Tussen de hoogtepunten zijn minstens zoveel momenten van eenzaamheid en verstilling. Daarover heeft de Duitse producer Roman Flügel een album gemaakt. Het is diepe minimalistische house, waarin je de melancholie van urenlang alleen nachtelijk verpozen op een luchthaven hoort. All the Right Noises biedt ruimte tot introspectie, maar is ook verassend veelzijdig. Na ambient intro ‘Fantasy’, gaat het album meteen de versnelling in bij ‘The Mighty Suns’. Er loopt een verhalende rode draad door het album dat een stuk ingetogener is dan eerder werk. Na de versnelling volgt de verdieping in ‘Dead Idols’, een dub techno nummer met een vertraagde fabrieksbeat die uit de pas loopt bij de vierkwartskick. ‘Nameless Lake’ is daarna weer lichtvoetig. Zo wisselen momenten van introspectie, versnellingen en verdieping elkaar af tot het album zijn emotionele climax bereikt in de laatste drie nummers.