Duitse verkeersleider krijgt 3,5 jaar cel voor treinongeluk

De man zat op zijn telefoon te spelen. Bij het treinongeluk in februari vielen twaalf doden en 89 mensen raakten gewond.

Foto Matthias Schrader/AP

De Duitse spoorwegenverkeersleider die in februari een dodelijk treinongeluk veroorzaakte in de Zuid-Duitse stad Bad Aibling, is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Dat melden Duitse media. Bij het treinongeluk vielen twaalf doden en 89 mensen raakten gewond.

De man veroorzaakte de frontale botsing tussen twee treinen omdat hij een spelletje zat te spelen op zijn telefoon. Het Duitse Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist tegen de 40-jarige man.

Menselijk falen

Op dinsdag 9 februari botsten twee personentreinen rond 06.50 uur frontaal op elkaar bij Bad Aibling, op zo’n zestig kilometer van München. Beide treinen reden op hoge snelheid en ontspoorden. Vervolgens sloegen meerdere wagons om.

Vlak na het ongeluk spraken Duitse media op basis van bronnen rond het onderzoek al van ‘menselijk falen’ als de oorzaak van het ongeluk. Het seinsysteem op het spoor, dat normaal automatisch werkt, werd handmatig bediend om een trekvoertuig doorgang te bieden. Vervolgens kreeg een tegemoetkomende trein van de verkeersleiding toestemming om door te rijden, ondanks een rood signaal. Hierbij kwam het op het enkele spoor in botsing met een andere trein, die niet op tijd aankwam bij een passeerpunt.