Hoogste sportrechter handhaaft schorsing van Sepp Blatter: zes jaar

De oud-voetbalbestuurder aanvaardt die straf nu, zo meldt zijn woordvoerder maandag aan Reuters.

Foto Pierre Albouy / Reuters

Voormalig FIFA-baas Sepp Blatter blijft voor zes jaar geschorst vanwege een dubieuze betaling uit 2011. De Zwitser had bezwaar aangetekend tegen die straf, maar het internationaal sporttribunaal CAS heeft Blatter nu ongelijk gegeven. De oud-voetbalbestuurder aanvaardt zijn straf nu, zo meldt zijn woordvoerder maandag aan Reuters.

De 80-jarige Blatter laat in een verklaring weten dat hij het “zwaar” heeft met het CAS-besluit, maar dat “gezien de manier waarop de zaak zich ontwikkelde geen andere uitkomst te verwachten viel”. Het sporttribunaal in Lausanne is de hoogste sportrechter: beroep is alleen nog mogelijk bij het Zwitserse hooggerechtshof, maar daarvan ziet Blatter af.

‘Een vergoeding voor eerder werk’

Sepp Blatter werd bijna een jaar geleden door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA geschorst voor acht jaar. Aanleiding voor de schorsing was een betaling van 1,8 miljoen euro die de Zwitser als FIFA-baas in 2011 deed aan Michel Platini, destijds voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

Lees ook: FIFA opent nieuw onderzoek naar oud-voorzitter Blatter.

Blatter en Platini hebben altijd volgehouden dat dit bedrag een vergoeding was voor werkzaamheden die Platini tussen 1999 en 2002 voor de FIFA had uitgevoerd. Volgens de beroepskamer van de ethische commissie maakte het duo onvoldoende duidelijk waarom zo veel later pas werd betaald en maakten de voetbalbestuurders zich schuldig aan machtsmisbruik.

Na een beroepszaak bij de voetbalbond zelf besloot de ethische commissie de schorsing van Blatter met twee jaar te verkorten. Er was volgens het rechtsprekende orgaan bij de voetbalbond onvoldoende bewijs dat de bestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Om die reden werd ook de achtjarige schorsing van Platini verlaagd naar zes jaar.

Verdacht van corruptie

Naast een schorsing bij de bond riskeert Blatter ook een straf van de Zwitserse justitie. Die kondigde vorig jaar september aan een strafrechtelijk onderzoek naar de FIFA-baas te openen, onder meer naar de betaling die hij aan Platini deed. Blatter wordt onder meer verdacht van corruptie en verduistering.

Sepp Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. In mei vorig jaar werd hij voor een vijfde termijn herkozen, maar vanwege het corruptieschandaal bij de bond trad hij enkele dagen later alsnog af. Platini (60) stelde zich kandidaat voor opvolging en gold lange tijd als een belangrijke kanshebber voor de positie.