Burgemeester van Wassenaar Jan Hoekema stapt op

Hoekema en de gemeenteraad kwamen tot de conclusie dat er onvoldoende basis was voor een “voortzetting van vruchtbare samenwerking”.

Acrhiefbeeld van Jan Hoekema. Hoekema is maandag afgetreden als burgemeester van Wassenaar.
Acrhiefbeeld van Jan Hoekema. Hoekema is maandag afgetreden als burgemeester van Wassenaar. Foto ANP

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar heeft besloten zijn ambt neer te leggen. De gemeente kondigde maandagavond aan dat de raad en de burgemeester na “ampel beraad” tot de conclusie zijn gekomen dat er “onvoldoende basis is voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking”.

Volgens Bert Ooms, fractievoorzitter van raadspartij Passie voor Wassenaar en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, is er geen concrete aanleiding voor het vertrek van de burgemeester. “Het was simpelweg op”, aldus Ooms.

Onderlinge irritatie

De afgelopen maanden raakte politiek Wassenaar sterk verdeeld over de komst van de Amerikaanse ambassade, en de beveiliging daarvan. Maar volgens Ooms is dat niet per se de reden voor Hoekema om op te stappen. “Het ligt aan de onderlinge sfeer tussen de gemeenteraad en de burgemeester”, zegt Ooms. “

Er was in al die jaren te veel onderlinge irritatie ontstaan, en te veel ruis op de lijn. Zowel de raad als de burgemeester vonden dat het zo niet langer kon, en dat het tijd was voor iets nieuws.”

Hoekema is sinds 2007 burgemeester van Wassenaar, medio januari vertrekt hij met eervol ontslag.