auto-importeur

Pon opnieuw in opspraak, nu wegens fraude

Pon, auto-importeur van onder meer Volkswagen, is in verband gebracht met fraude bij de verkoop van onderdelen van Caterpillar-graafmachines. Dat meldde maandag Het Financieele Dagblad, dat documenten uit het fraudeonderzoek heeft bemachtigd. Tussen 1998 en 2013 zou personeel van Pon voor miljoenen aan onderdelen van de graafmachinefabrikant via tussenhandelaren hebben verkocht, buiten de boeken om. Omdat de zaak bij justitie ligt, wil Pon geen verdere mededelingen doen, laat een woordvoerder aan NRC weten.

Pon, met een jaaromzet van zo’n 7 miljard euro, meent dat het is gedupeerd door het eigen personeel. Dat is in dit geval een accountmanager die in een Ferrari reed en zich volgens het FD onder meer badkamers cadeau liet doen. Pon heeft aangifte tegen hem gedaan. Volgens de accountmanager zelf was de top van Pon op de hoogte van de handelspraktijken. Pon deed ook aangifte tegen twee bestuurders van een tussenhandelaar met wie het zaken deed, Inter SP Trading (ISP) in Barendrecht, wegens valsheid in geschrifte en oplichting. ISP verkocht vanuit Nederland Caterpillar-onderdelen door naar andere landen. Dat staat Caterpillar niet toe, omdat het zelf dealers aanwijst. ISP zegt in een reactie dat het jarenlang Caterpillar-onderdelen kocht van een Pon-dochter en dat hun niet bekend was dat dit niet mocht. Pon is een handelsonderneming in onder meer auto’s en graafmachines , met 13.000 werknemers in 32 landen. In oktober schikte Pon voor 12 miljoen met het OM in verband met het omkopen van ambtenaren bij politie en defensie die zich bezighielden met wagenpark en dienstauto’s. (NRC)