Amsterdam krijgt vanaf 2017 vondelingenkamer

De kamer maakt het mogelijk voor noodlijdende moeders om anoniem hun kind af te staan.

De eerste vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg in het Isala-ziekenhuis in Zwolle.
De eerste vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg in het Isala-ziekenhuis in Zwolle. Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Stichting Beschermde Wieg opent vanaf 2017 in Amsterdam een zogeheten vondelingenkamer, waar vrouwen anoniem hun baby kunnen achterlaten. Dat meldt bestuurslid Kitty Nusteling in een gesprek met AT5.

De kamer komt ergens in een particuliere woning in Amsterdam-Zuidoost, maar waar wil de stichting nog niet zeggen. De organisatie vreest dat wanhopige moeders anders al aan de deur verschijnen voordat de accommodatie klaar is.

Amsterdam zag de afgelopen jaren meerdere incidenten met vondelingen, zoals de baby die in 2014 in een afvalcontainer werd achtergelaten. Jaarlijks worden er gemiddeld twee baby’s in Nederland te vondeling gelegd en worden er vier dood gevonden.

Strafbaar

Het is in Nederland strafbaar om een kind te vondeling te leggen: er staat een celstraf tot vier jaar of een hoge geldboete tegenover. Dat komt vanwege het recht van kinderen om hun achtergrond te kennen. Stichting Beschermde Wieg probeert moeders in nood die niet via reguliere kanalen hun kinderen ter adoptie op kunnen geven te helpen.

De organisatie opende eerder al vondelingenkamers in Groningen, Middelburg, Oudenbosch, Papendrecht, Rotterdam en Zwolle. Deze worden tot nu toe gedoogd.