Ambachtelijke brood heet wel lekker ‘authentiek’, maar is vaak ook te zout

Handgeschept’, ‘authentiek’ en naar ‘traditioneel recept’: bakkers stralen tegenwoordig graag een ambachtelijk imago uit. Maar ze verleiden de consument naar nu blijkt ook met veel zout in hun product. Veel van de zogenaamd „ambachtelijke” broden van bakkerijketens zijn namelijk een stuk zouter dan wettelijk is toegestaan, leert onderzoek van de Consumentenbond.

De bond bekeek het zoutgehalte in als ‘ambachtelijk’ verkochte broden van tien bakkerijketens. Bijvoorbeeld een ‘authentiek meergranen’ brood, of een ‘brood van toen spelt’. Bij elke keten werd van drie broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Van die dertig onderzochte broden zaten er dertien boven en vijf op de wettelijke zoutnorm voor brood van 1,8 procent. De zoutste broden had het Vlaamsch Broodhuys en bakkerij vanmenno: alle drie de onderzochte broden zaten daar boven de norm. Het ‘grand-mère wit’ van Vlaamsch Broodhuys bevat zelfs 0,8 gram zout per snee, wat neerkomt op een zoutgehalte van 2,3 procent.

Nederlanders krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout te eten. 80 procent van die zoutinname zit in producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, waaronder brood.