Opinie

Alleen ik (IK!) kan de democratie redden

tomjanmeeus0

Je kunt zeggen wat je wilt van referenda, maar ze brengen de boel wel in beweging. De Britten verloren er hun EU-lidmaatschap en premier Cameron mee. De Italianen een staatshervorming en premier Renzi. In Nederland bleef premier Rutte in functie na het Oekraïnereferendum, maar de winnaars, verzameld in GeenPeil, zijn elk hun eigen projectje begonnen. De teller staat op drie nieuwe partijen. Misschien wat veel voor één referendum, maar de initiatiefnemers zeiden destijds dat ze de democratie aan het redden waren, dus laten we er niet moeilijk over doen: de democratie mag wat kosten.

Ook bijzonder is dat de leiders van de drie nieuwe partijen allemaal een verleden in de journalistiek hebben. Jan Roos (VNL) is ex-GeenStijl en ex-PowNed; Thierry Baudet (Forum voor Democratie) ex-NRC en ex-Mare; Jan Dijkgraaf (GeenPeil) ex-Powned, ex-Metro, ex-HP De Tijd en nog veel meer. Zoals bekend ligt de journalistiek onder vuur omdat deze beroepsgroep onder één hoedje met de macht zou spelen. Maar laten we ook daar in dit geval niet moeilijk over doen. Alle drie keerden zich als journalist tegen politici die te veel aan ‘het pluche’ plakken, dus dat gaan zij zelf natuurlijk nooit doen: daar zijn deze drie veel te bescheiden voor.

Dit geldt zeker voor GeenPeil, dat zich maandag presenteerde. De eventuele Kamerleden van deze partij worden ruggegraatloze volgelingen van hun achterban. GP houdt over elk wetsvoorstel een „minireferendum”, en op het Haagse GP-pluche, waar de webcam altijd aanstaat, stemmen ze alleen zoals de achterban voorschrijft: GP-Kamerleden zijn „de stemkastjes” van de leden. Dus lijsttrekker Jan Dijkgraaf hoeven we nooit meer te interviewen of commentaar te vragen: die is slechts Chef Stemkastjes.

Wel keek ik ervan op, eerlijk gezegd, dat deze mensen werkelijk denken dat dit democratie is. De eigen groepsmening keurig optellen en dan nooit meer blootstellen aan andere inzichten. De eigen mening als absolute waarheid. Alle andere meningen waardeloos verklaren. De dictatuur van het eigen gelijk.

Dit alles in reactie op een premier die (tot nu toe) niet je zin doet inzake het Oekraïneverdrag. En bovendien het gore lef had, hoewel de VVD maar 41 van de 150 zetels heeft, te onderhandelen met andere partijen, en zelfs ‘akkoorden’ met deze verderfelijke andersdenkenden te sluiten. Want regeren is nu eenmaal totaal verkeerd als je niet op voorhand gelijk krijgt.

Dus laten we méér referenda houden. Dan hebben we die hele Rutte niet meer nodig en komen er per referendum drie partijen bij, allemaal met niet-onderhandelbare meningen. Red de democratie.

Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Jutta Chorus.