Zeker 21 doden na luchtaanval op Kafranbel, Noordwest-Syrië

De aanval op een markt zou zijn uitgevoerd door Russische gevechtsvliegtuigen.

Beeld na een bombardement in Idlib vorige maand. Foto: Omar haj kadour / AFP

Bij luchtaanvallen op het Syrische plaatsje Kafranbel zijn minstens 21 burgers, onder wie drie kinderen, omgekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Dat meldt Reuters op basis van verklaringen van Syrische activisten en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Kafranbel ligt in het noordwesten van het land en is in handen van de rebellen. Volgens de genoemde bronnen zijn de luchtaanvallen uitgevoerd door Russische vliegtuigen en was een markt het doelwit. Moskou is een trouwe bondgenoot van de Syrische president Assad. De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu liet in november weten dat Russische troepen een “grote operatie” zouden starten in de provincies Homs en Idlib. Ook de luchtaanvallen op Oost-Aleppo werden hervat, na een onderbreking van enkele weken.

Kafranbel ligt in de noordelijke provincie Idlib:

Lees ook: Kafranbel: het epicentrum van creatief verzet tegen president Assad.

Vanaf 2011 groeide Kafranbel uit tot het centrum van creatief verzet tegen het regime van president Assad. De plaats verwierf internationale bekendheid vanwege de demonstraties tegen het regime, waarbij veel protestborden en spandoeken werden gebruikt met daarop Engelse teksten, gericht aan onder meer de NAVO en de Verenigde Staten:

Foto: Mark Humphrys

Foto: Mark Humphrys

    • Etienne Verschuren