Zaakwaarnemer Laudrup kreeg miljoenen voor transfers

Laudrups agent Bayram Tutumlu had bij zeven transfers persoonlijk belang – en verdiende daar miljoenen mee.

Michael Laudrup tijdens een persconferentie in 2005.
Michael Laudrup tijdens een persconferentie in 2005. Foto: Ed Oudenaarden

De manager van de Deense oud-voetballer en coach Michael Laudrup verdiende in diens tijd als coach bij de Welshe club Swansea City miljoenen aan transfers. Dit was deels de reden voor Laudrups ontslag in 2014, zo blijkt uit documenten van klokkenluidersplatform Football Leaks.

Swansea City liet in 2014 onderzoek doen naar Laudrup en zijn zaakwaarnemer Bayram Tutumlu, omdat zij werden verdacht van zelfverrijking bij transfers. Bovendien zou Tutumlu vergaande invloed uitoefenen op het transferbeleid van Swansea. Laudrup zou een nieuwe speler geweigerd hebben bij de club, tenzij Tutumlu betrokken zou zijn bij de transfer. Swansea kon destijds het bewijs niet rond krijgen en schikte de zaak, waarbij Laudrup en zijn manager miljoenen opstreken. Later dat jaar werd Laudrup ontslagen. Niet alleen vanwege zijn capaciteiten als trainer blijkt nu, maar ook vanwege de verdachte omstandigheden rondom de positie van zijn zaakwaarnemer.

De Deense krant Politiken bericht hier zondag uitgebreid over. Laudrup en Tutumlu ontkennen stellig ooit voordeel te hebben behaald aan transfers. De documenten uit Football Leaks geven een ander beeld. In zeker zeven gevallen blijkt Tutumlu persoonlijk belang te hebben gehad bij het doorgaan van een transfer.

Zo was bij de transfer van de Spanjaard José Cañas afgesproken dat Tutumlu grofweg 1,46 miljoen euro op zou strijken bij een transfer naar Swansea. Bij de daadwerkelijke transfer werd deze afspraak verzwegen. In andere gevallen ging Tutumlu er vandoor met tot wel tweederde van de premies. Dit zou in totaal oplopen tot zo’n 4,3 miljoen euro.