Van desertie verdachte militair VS vraagt Obama om pardon

Sergeant Bowe Bergdahl zou zich in 2009 opzettelijk gevangen hebben laten nemen door de Talibaan.

Bowe Bergdahl (r) eerder dit jaar bij de rechtszitting. Foto: Andrew Craft / AP

De van desertie verdachte Amerikaanse militair Bowe Bergdahl heeft president Barack Obama om clementie gevraagd. Dat heeft het Witte Huis zaterdag bevestigd volgens persbureau AP. Bergdahl werd vorig jaar aangeklaagd omdat hij zich bewust gevangen zou hebben laten nemen door de Talibaan.

In 2009 liep Bergdahl weg bij zijn post in Afghanistan, na onenigheid met zijn eenheid. Hij zou op weg zijn geweest naar een andere post, maar werd door de Talibaan gevangengenomen. In 2014 werd hij na bijna vijf jaar gevangenschap bevrijd na een omstreden ruildeal tussen de Talibaan en de VS: vijf gevangenen uit Guantánamo Bay in ruil voor Bergdahl. Een maand later was hij terug in dienst. Het kwam president Obama op veel kritiek te staan.

Lees ook: De laatste gevangene van de oorlog in Afghanistan, Bowe Bergdahl.

Presidentieel pardon

Mocht Obama gehoor geven aan het verzoek van Bergdahl, dan ontloopt de sergeant een militaire rechtszitting in april, waar hij terecht zal staan voor desertie en verkeerd gedrag tegenover de vijand. Bij een veroordeling kan Bergdahl levenslang in de gevangenis belanden.

Als het verzoek om clementie wordt afgewezen zal een motie worden ingediend tegen de nieuwe president Donald Trump, zo liet zijn juridisch team weten. Trump liet zich tijdens zijn verkiezingscampagne negatief uit over Bergdahl - “hij zou vroeger zijn geëxecuteerd” - en zal zich naar alle waarschijnlijkheid niet coulant opstellen. Volgens de sergeant is hiermee zijn procesrecht geschonden.

    • Etienne Verschuren