Toespraak Warschau

Rutte waarschuwt voor risico uiteenvallen Europese Unie

Premier Mark Rutte heeft zaterdag gewaarschuwd dat de Europese Unie uiteenvalt als er niet serieus geluisterd wordt naar de zorgen van burgers in de lidstaten. De premier sprak in Warschau op een congres van de ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement.

Problemen die moeten worden aangepakt liggen volgens Rutte vooral op het gebied van economie en migratie. Lidstaten moeten hun huishoudboekje op orde brengen en iedereen moet zich aan dezelfde (begrotings)regels houden, waarschuwde hij. Ook moeten zorgen over migratie serieus worden genomen, om extremistische politici de wind uit de zeilen te nemen. „Vergis je niet. Die politici weten dat hun oplossingen verkeerd zijn. We hebben allemaal gezien hoe ze wegrennen zodra de verantwoordelijkheid moeten nemen. We hebben het in Nederland en Groot-Brittannië gezien. En we zullen het in de toekomst opnieuw zien, daar ben ik van overtuigd”, zei Rutte.

Rutte stelde dat de zorgen die burgers hebben over de overdracht van macht naar Brussel serieus genomen moeten worden.

Rutte nam afstand van D66, waarmee de VVD samenwerkt in de liberale fractie ALDE. Die partij denkt volgens de premier anders over Europa dan zijn eigen partij: „We delen wellicht een politieke fractie in het Europees Parlement. [...] Maar we delen niet eenzelfde visie over de toekomst van Europa.”