Recordaantal genomineerden voor Sportman en- vrouw van het Jaar

De Olympische Spelen in Rio zorgen dit jaar voor meer genomineerden.

Schippers en Knegt, de winnaars van vorig jaar. OLAF KRAAK/ANP

De prestaties van Nederland op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben een recordaantal nominaties opgeleverd voor het Sportgala. Jaarlijks worden daar onder andere de titels ‘Sportvrouw van het Jaar’, ‘Sportman van het Jaar’ en ‘Sportploeg van het Jaar’ uitgereikt. Door een nieuwe regel worden alle winnaars van olympisch goud automatisch genomineerd.

Vanwege de voor de vrouwen succesvol verlopen Olympische Spelen in Rio zijn er zes genomineerden. Vijf van hen behaalden goud. Turnster Sanne Wevers is door haar historische gouden plak op het onderdeel balk een belangrijke kanshebber voor de titel. Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal, zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen en baanwielrenster Elis Ligtlee, die op het onderdeel Keirin verrassend goud behaalde, zijn ook genomineerd. Atlete Dafne Schippers is vanwege haar zilveren medaille op de 200 meter ook kanshebster.

Bij de mannen zijn drie olympische sporters genomineerd. Dit jaar maken windsurfer Dorian van Rijsselberghe, wielrenner Tom Dumoulin en openwaterzwemmer Ferry Weertman kans op de titel ‘Sportman van het Jaar 2016’. Van Rijsselberghe en Weertman wonnen allebei goud. Naast de olympische sporters nomineerde de jury ook autocoureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer. Verstappen won dit jaar als eerste Nederlander in de geschiedenis een grandprix.

Naast de Sportman- en vrouw wordt ook de ‘Sportploeg van het Jaar’ gekozen. Beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen staan op de lijst. Zij versloegen in de kwartfinale van de Olympische Spelen het andere Nederlandse duo Nummerdor en Varenhorst. Daarnaast zijn de roeisters Head en Paulis (die een gouden medaille behaalde in de lichte dubbeltwee) en het volledige vrouwenhandbalteam genomineerd.

De genomineerden worden gekozen door een vakjury waarin onder andere oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband, oud- rolstoeltennisster Esther Vergeer en oud-wielrenster Marianne Timmer. Zij bepalen voor 50 procent de winnaars. De andere 50 procent wordt bepaald door coaches en sporters.

Op 21 december vindt tijdens het jaarlijkse Sportgala de uitreiking plaats.

    • Heleen Gorris