Overheid VS: geen oliepijpleiding door Lake Oahe

De federale instantie die de aanleg in eerste instantie goedkeurde heeft de vergunning ingetrokken.

Demonstranten vieren het intrekken van de vergunning.
Demonstranten vieren het intrekken van de vergunning. Lucas Jackson/ REUTERS

De nieuwe oliepijpleiding die schalieolie van de Amerikaanse staat North Dakota naar Illinois moet vervoeren mag niet door het zuiden van North Dakota lopen. Dat heeft het Army Corps of Engineers, de federale instantie die de pijpleiding aanvankelijk goedkeurde, zondag verklaard tegenover persbureau Reuters.

De woordvoerder van het Army Corps of Engineers zegt:

“We verlenen geen toestemming om de pijpleiding onder Lake Oahe door te laten lopen. Er zal moeten worden gekeken naar een alternatieve route”.

De aanleg van de oliepijpleiding bij Lake Oahe was tijdelijk opgeschort, in afwachting van de uitspraak van het Army Corps of Engineers. De aanleg van de oliepijpleiding kost in totaal 3,8 miljard dollar en wordt betaald door een internationaal consortium van zeventien banken.

Het verbod is een opsteker voor de Sioux, een groep van ongeveer 8.000 inwoners die zich al maanden verzetten tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline. Zij claimen dat de leiding door het gebied loopt waar hun voorvaderen begraven liggen. In de Verenigde Staten zijn stukken grond dan beschermd. Daarnaast vrezen zij ook voor vervuiling van grond- en drinkwater.

Lees ook: Demonstranten in North Dakota wijken niet voor de winter.

De demonstranten hebben een kamp opgebouwd in de buurt van Lake Oahe om de bouw te blokkeren. De federale overheid heeft hen gesommeerd te vertrekken voor maandag. Demonstranten zeggen tegen Reuters nog niet van plan te zijn te vertrekken.

    • Heleen Gorris