Jan Dijkgraaf lijsttrekker van politieke partij GeenPeil

Nieuwe politieke partij Nu ook referendumpartij GeenPeil de politiek in wil, wordt het druk op het front tegen de gevestigde partijen. Onderlinge liefde is er niet.

Jan Dijkgraaf werkte voor tal van titels in de media, waaronder Metro en HP/De Tijd.
Jan Dijkgraaf werkte voor tal van titels in de media, waaronder Metro en HP/De Tijd. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Heel hecht is de vriendschap tussen de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum nooit geworden. En nu gaan drie van hen ook openlijk met elkaar de strijd aan: Jan Roos, Thierry Baudet en Jan Dijkgraaf. Doel: met de eigen partij in de Tweede Kamer komen.

Jan Dijkgraaf wordt lijsttrekker van een nieuwe politieke partij, voortkomend uit GeenPeil, het initiatief van website GeenStijl dat eerder dit jaar een referendum over het associatieakkoord met Oekraïne wist af te dwingen. Jan Roos is voorman van VNL, de partij van oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. Thierry Baudet richtte de partij Forum voor Democratie op.

Dijkgraaf gaf vorige week al een voorproefje van de confrontatie tussen de drie. In een open brief aan Baudet – in de online serie ‘Briefje van Jan’ – lachte Dijkgraaf hem uit over diens verwachting om bij de komende Kamerverkiezingen zes zetels te halen. „Héél misschien”, schreef Dijkgraaf, „pakt Jantje Roos met VNL een zetel op de bagagedrager van het GeenPeil-referendum. Maar dan heb je het echt wel gehad, aan jullie kant van het politieke spectrum. Met je zes… Hahahahahahaha!”.

GeenPeil kondigde zaterdag de komst van het nieuwe „democratisch initiatief” aan. Maandagmiddag presenteert de partij in Amersfoort een programma, bevestigt Jan Dijkgraaf, die zijn plan inhoudelijk nog niet wil toelichten. Reden om de partij op te richten, is de in de ogen van GeenPeil laconieke houding van premier Mark Rutte (VVD) ten opzichte van de uitslag van het Oekraïne-referendum van begin april. Een meerderheid van de stemmers wees het associatieverdrag met het Oost-Europese land af. Hoewel Rutte zei dat Nederland het akkoord niet „zonder meer” kan goedkeuren, heeft het kabinet nog geen definitief standpunt bepaald.

De motieven van GeenPeil gaan volgens de beweging echter om meer dan alleen de uitslag van het referendum. Het kabinet en D66 „laten de kiezer al negen maanden barsten en verliezen hiermee nog meer vertrouwen. GeenPeil gaat de democratie van binnenuit herstellen. GeenPeil richt zich niet op politieke ideologie, maar op de democratie”.

Dijkgraaf, die in het zuiden van Friesland woont, heeft enige tientallen boeken op zijn naam staan, over uiteenlopende onderwerpen als taal, opvoeding, management en reizen met de trein.