Opinie

Hollandes missie is mislukt

Het moet een moeilijke beslissing zijn geweest voor François Hollande om niet meer te strijden voor een tweede ambtstermijn. Hollande is de eerste president in het moderne Frankrijk die na vijf jaar vrijwillig opgeeft. En in dit vak geldt één termijn eigenlijk niet.

Hij erkent daarmee dat zijn missie niet is geslaagd. In een tv-toespraak tot de Franse bevolking, vorige week donderdag op prime time vanuit het Élysée, probeerde hij nog één keer de positieve kanten van zijn zittingsperiode op te poetsen. De werkloosheid is licht gedaald. Frankrijk heeft het homohuwelijk ingevoerd. De Franse strijdkrachten waren actief in onder andere Mali. Ik heb, zei de president, geprobeerd iedereen te verenigen.

Maar al vrij snel na zijn aantreden in 2012 daalde zijn populariteit. En de laatste tijd was er in Frankrijk zelfs bijna niemand meer die een goed gevoel had bij Hollande. In een peiling zei nog maar 4 procent van de Fransen tevreden te zijn met de president. Met zo’n rapportcijfer is het verstandig om niet opnieuw aan te treden.

Hollandes presidentschap is uniek omdat het geen vervolg krijgt. Het zal voor het overige herinnerd worden als een moeizame, onhandige periode die ook nog eens werd getekend door een reeks vreselijke terreuraanslagen. Wat ook blijft is de herinnering aan de voortdurende kritiek die de voormalige voorzitter van de Parti Socialiste (PS) uit eigen kring te verduren kreeg. Het moet Hollande steken dat hij er als voormalig partijvoorzitter niet in is geslaagd links te verenigen.

En dan is er natuurlijk nog dat beeld van die president die stiekem op een scooter door Parijs rijdt, op weg naar zijn vriendin. Op andere momenten probeerde Hollande juist transparant te zijn. Hij sprak vaak met journalisten en was dan soms onpresidentieel openhartig. Hij uitte kritiek op voetballers en rechters en verklapte dat hij de veiligheidsdiensten vier keer een opdracht tot moord had verstrekt. Met zijn verkeerde openhartigheid verschafte hij zijn tegenstanders munitie: Hollande heeft het presidentschap beschadigd.

De PS hoeft nu niet de verkiezingen in met een kandidaat waarvan al bij voorbaat vaststaat dat hij kansloos is. Wie voor de partij in het strijdperk zal treden tegen François Fillon en Marine Le Pen wordt beslist in voorverkiezingen, volgende maand. Hollandes vertrek maakt de weg vrij voor premier Manuel Valls om zich te kandideren. Zijn voormalige minister van Economie, Emmanuel Macron, heeft zich al gekandideerd buiten de voorverkiezingen om. Hollandes besluit is een dienst aan de partij, maar ook een pijnlijke nederlaag voor links.