Hertelling Pennsylvania stap verder weg

Het benodigde bedrag van 1 miljoen dollar kon niet worden opgebracht. Initiatiefnemer Jill Stein gaat in hoger beroep bij een federale rechter.

Een hertelling in Wisconsin is al gaande, daar werd de benodigde 2,5 miljoen euro wel opgehaald. Foto: AFP

Het is de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Jill Stein niet gelukt om via de rechter in Pennsylvania een hertelling af te dwingen. Haar donoren konden het benodigde bedrag van 1 miljoen dollar niet bij elkaar krijgen, waardoor Stein het verzoek heeft ingetrokken. Dat meldt persbureau Reuters. De initiatiefnemers zeggen in hoger beroep te gaan bij een federale rechter.

De campagneleider van Stein beklaagde zich in een verklaring over het rechtssysteem in Pennsylvania, wat hij te “slecht uitgerust” noemde om de hertelling te behandelen. Het bedrag dat nodig is om de hertelling te betalen, werd door de rechter op 1 miljoen dollar bepaald. Eerder had Donald Trump geëist dat dit bedrag op 10 miljoen dollar zou worden vastgesteld.

Hertellingsverzoeken in drie staten

Stein, die meedeed namens de Groene Partij, voerde de afgelopen weken campagne voor een hertelling in drie staten. In Pennsylvania, Michigan en Wisconsin won Donald Trump onverwacht met een kleine marge van Hillary Clinton. Volgens Stein, die zelf 1 procent van de stemmen binnenhaalde, behaalde Clinton in sommige districten opvallend weinig elektronische stemmen. Volgens Clinton-supporters zou dit kunnen duiden op gesjoemel met stemmachines. Trump veroordeelde de pogingen tot herverkiezingen.

Lees ook: Heeft Trump gewonnen door een cyberaanval?

Mocht Clinton bij een hertelling in alle drie de staten alsnog winnen, dan zou zij in theorie alsnog kans maken op het presidentschap. In Wisconsin lukte het Stein om de benodigde 2,5 miljoen euro bij elkaar te krijgen. Daar is de hertelling inmiddels begonnen.

    • Sjoerd Klumpenaar