Geen monumenten voor Fidel Castro in Cuba

President Rául Castro vervult hiermee de laatste wens van zijn onlangs overleden broer.

Foto: Desmond Boylan / AP

In Cuba mogen geen monumenten komen ter nagedachtenis aan de overleden oud-leider Fidel Castro. President Rául Castro maakte dat zaterdag bekend ten overstaan van tienduizenden Cubanen in Santiago de Cuba, meldt Reuters. De president vervult hiermee naar eigen zeggen de laatste wens van zijn broer.

Er zullen zodoende geen standbeelden of pleinen naar Fidel Castro worden vernoemd. De oud-leider wilde hiermee een persoonlijkheidscultus tegengaan, aldus zijn broer. Later deze maand zal een wetsvoorstel worden ingediend.

Lees ook: Fidel Castro, meedogenloos streng en icoon van de linkse revolutie.

Vorige week overleed Fidel Castro op 90-jarige leeftijd. Hij was in 1959 de leider van de Cubaanse Revolutie en vervolgens bijna een halve eeuw aan de macht. In 2006 moest Castro het presidentschap tijdelijk overdragen aan zijn jongere broer Raúl, vanwege ernstige maagbloedingen. Twee jaar later trad hij ook formeel af.

De urn met de as van Fidel Castro is zondag, na een symbolische reis door heel Cuba, bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia in Santiago de Cuba.