Feyenoord en Ajax gaan gelijk op in titelstrijd

Feyenoord versloeg Sparta, Ajax won van FC Groningen. Ook FC Utrecht won, van ADO, en Willem II en FC Twente speelden gelijk.

Davinson Sanchez viert het openingsdoelpunt van Ajax tegen Sparta. Foto ANP

Feyenoord en Ajax blijven met hetzelfde aantal punten aan kop van de Eredivsie. Eerder op de middag won Feyenoord, dat nu eerste staat op basis van doelsaldo, met ruime cijfers van Sparta: 6-1. Later pakte ook Ajax drie punten in eigen huis tegen FC Groningen.

In de andere wedstrijden die zondag zijn gespeeld won FC Utrecht uit bij ADO Den Haag met 2-0 en werd de wedstrijd tussen Willem II en FC Twente beëindigd met dezelfde stand als waarmee ze begonnen: 0-0.

Open wedstrijd in Arena

Ajax had het bij vlagen lastig met FC Groningen, dat niet bang was om op zoek te gaan naar een doelpunt. Wel kwamen de Amsterdammers al vroeg op voorsprong, nadat Davinson Sanchez een corner kon binnenkoppen. In de tweede helft werd het bijna gelijk toen Ajax-keeper Onana zich liet verrassen door een vrije trap, maar hij wist de bal nog net op de paal te duwen. Ajax besliste de wedstrijd uiteindelijk door een makkelijk gegeven penalty na een lichte overtreding op Anwar El Ghazi. Hakim Ziyech schoot de bal via de handen van keeper Sergio Padt binnen. Even later miste Ziyech nog een strafschop.

Feyenoord veel sterker dan Sparta

Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd, al duurde het wel even voordat Tonny Vilhena het eerste doelpunt kon scoren. Nadat Jens Toorstra nog voor rust voor de 2-0 maakte, was het na rust eenrichtingsverkeer richting het doel van Sparta. Spits Jorgensen kon zo zijn positie als topscorer verstevigen met twee doelpunten, en ook verdediger Botteghin mocht een bal binnenkoppen. Nadat Sparta de eer had gered via Thomas Verhaar, bepaalde Eljiro Elia in blessuretijd de eindstand. Sparta staat nu tiende.

Onrust bij ADO om Wang

FC Utrecht heeft zondagmiddag een eenvoudige 0-2 overwinning geboekt bij ADO Den Haag. De wedstrijd werd voorafgegaan door protesten van ADO-supporters tegen de Chinese grootaandeelhouder Wang Hui, met wie de club een financieel conflict heeft.

Nadat een minuut stilte in acht was genomen voor de slachtoffers van de vliegramp in Colombia, ontvouwde zich een wedstrijd waarin FC Utrecht de touwtjes in handen nam. Na 29 minuten resulteerde dat in de 0-1 van Nacer Barazite, die uit de draai scoorde. De Franse Utrecht-spits Sébastien Haller miste enkele minuten later een grote kans op de 0-2.

Na rust drong ADO aan en raakte het via Gervane Kastaneer en Aschraf El Mahdioui zelfs twee keer de paal. Een Haags doelpunt bleef echter uit. FC Utrecht kwam in de 83ste minuut wél tot scoren via Haller, die enkele minuten eerder nog een werelddoelpunt afgekeurd zag worden vanwege buitenspel. Daarvoor was ADO-verdediger Tom Beugelsdijk na twee gele kaarten van het veld gestuurd.

Protesten van de ADO-aanhang tegen grootaandeelhouder Wang Hui:

Foto ANP

Supporters van ADO protesteren tegen Wang. Foto ANP

FC Utrecht staat zevende met 21 punten uit vijftien wedstrijden, ADO zakt naar de vijftiende plaats.

Willem II vergeet te winnen

Willem II en FC Twente delen de punten na een 0-0, en eigenlijk was dat wel terecht. Willem II had op basis van de eerste helft wel mogen scoren, maar na rust was het Twente dat sterker was. Twente blijft door het gelijkspel zesde, terwijl Willem II nu dertiende staat.

    • Etienne Verschuren