Extreemrechtse FPÖ geeft verlies toe

In de tweede presidentsverkiezing van het jaar heeft de links-liberale Van der Bellen een meerderheid van de stemmen behaald.

Aanhangers van de Oostenrijkse presidentskandidaat Alexander Van der Bellen reageren op de eerste voorlopige uitslagen die laten zien dat hun kandidaat de extreemrechtse Norbert Hofer heeft verslagen. Foto Roland Schlager/AFP

Norbert Hofer van de extreemrechtse partij FPÖ heeft zijn verlies toegegeven in de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. Dat betekent dat de links-liberale Alexander van der Bellen de nieuwe president van Oostenrijk is. De FPÖ zal niet in beroep gaan tegen de uitslag, meldt persbureau AFP.

Kort na het sluiten van de stembureaus wijzen bij de presidentsverkiezingen in Oostenrijk de eerste peilingen op een voorsprong voor de links-liberale kandidaat Alexander van der Bellen, zo meldt persbureau Reuters. Van der Bellen heeft 53,6 procent van de stemmen, tegenover 46,4 voor Hofer. Het opkomstpercentage is nog niet bekend.

Lees ook Oostenrijkers durven avontuur niet aan en kiezen Van der Bellen

Het is niet de eerste presidentsverkiezing in Oostenrijk dit jaar. In mei van dit jaar won Van der Bellen met 30.000 stemmen verschil nipt van Hofer. Hofer klaagde daarop bij het Constititionele Hof over procedurefouten tijdens het stemmen en kreeg gelijk. Het Hof besloot daarop dat de verkiezingen over moesten.

Lees ook het profiel van Van der Bellen dat NRC voor de presidentsverkiezingen in mei schreef: Van der Bellen, fan van Europa.

De verkiezingen in Oostenrijk worden gezien als voorbode van de verkiezingen in andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland volgend jaar. Ook daar zijn extreemrechtse kandidaten met een kritische houding jegens de Europese Unie populair in de peilingen. De President van het Europees Parlement zegt tegen persbureau AP dat het verlies van Hofer gezien moet worden als “een verlies voor het anti-Europese populisme”.

    • Heleen Gorris