Dodental brand Oakland stijgt naar dertig

Vrijdagavond brak een brand uit in een pakhuis waar op dat moment een feest bezig was. Zaterdag waren er nog 25 mensen vermist.

De plek van de brand in Oakland nadat het vuur is geblust. Foto Marcio Jose Sanchez/AP

Het aantal mensen dat vrijdagavond is omgekomen bij een brand in een gebouw in de Amerikaanse stad Oakland, waar op dat moment een feest aan de gang was, is gestegen naar dertig. Dat heeft de lokale politie zondagavond bekendgemaakt.

Volgens de politie zal het dodental waarschijnlijk nog verder stijgen. Zaterdag konden autoriteiten de dood van negen personen bevestigen, maar toen al vreesde men voor meer slachtoffers omdat er nog 25 feestgangers werden vermist. Hoeveel vermisten er nu nog zijn, kon de politie niet zeggen, schrijft Reuters. De zoektocht kan volgens de LA Times nog twee dagen duren.

De onduidelijkheid is zo groot omdat het dak van het pakhuis is ingestort. Daardoor verlopen zoekacties moeizaam; in de laatste twaalf uur is slechts 20 procent van het gebouw onderzocht.

Kunstfeestje

Vrijdagavond brak de brand door een nog onbekende oorzaak uit in een pakhuis waar op dat moment circa tweehonderd mensen aanwezig waren. Velen van hen, overwegend kunstenaars van in de twintig en dertig, waren daar voor een feest van een galerij. In het pakhuis bevonden zich ook diverse units waarin mensen woonden.

In het gebouw waren geen sprinklers of rookmelders aanwezig. Over het gebouw waren zeker drie klachten bij de gemeente binnengekomen dat er in het pakhuis gebouwd was zonder vergunning, maar toen de gemeente langskwam voor een onderzoek bleken inspecteurs geen toegang tot het gebouw gekregen te hebben. Het onderzoek liep daarom nog. Ook voor een feestje was er een vergunning nodig geweest, en die was niet afgegeven.

    • Sam de Voogt