Corrupte ex-douanier Gerrit G. opnieuw aangehouden

Cocaïnesmokkel

Douanier Gerrit G. overtrad de voorwaarden van zijn voorlopige hechtenis. Hij tipte hoe je gesmokkelde cocaïne door de douane kunt loodsen.

Een containerterminal in de Rotterdamse haven.
Een containerterminal in de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert/ANP

Deemoedig zat Gerrit G. de afgelopen weken op het verdachtenbankje van de Rotterdamse rechtbank tijdens de behandeling van zijn strafzaak. Hij beaamde dat hij betrokken is geweest bij cocaïnesmokkel en zijn ambtseed heeft geschonden.

Maar vragen over zijn medeverdachten, wilde Gerrit niet beantwoorden. En ook over het conflict in de Rotterdamse onderwereld waarbij Gerrit betrokken was geraakt en dat twee mensenlevens kostte, deed hij er het zwijgen toe.

Door te zwijgen deed hij zijn zaak geen goed, zei Gerrit G. buiten de rechtbank, vlak nadat het Openbaar Ministerie zestien jaar cel tegen hem had geëist. Die eis had hij wel verwacht. En als het zover komt zal ik mijn tijd uitzitten, vertelde Gerrit moedig, al verraadde zijn gezicht teleurstelling.

Maar praten over zijn zaak, zo verklaarde Gerrit G., is heel gevaarlijk. „Als ik dat doe moet ik de rest van mijn leven over mijn schouder kijken.”. Gerrit knikte dan ook toen de rechtbank hem vroeg of hij bang is.

Lees ook Hij bleek dus al jaren stiekem in de drugs te zitten

Uitgelekte opname

En daar zou hij weleens gelijk in kunnen hebben. Gerrit G. is zondag opnieuw aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de voorwaarden van zijn voorlopige hechtenis overtreden.

Het Openbaar Ministerie beroept zich daarbij op een opname van een gesprek dat dit weekend naar buitenkwam via de NOS. Daarin geeft Gerrit tips om te voorkomen dat gesmokkelde cocaïne wordt onderschept door de douane. En dat was nou juist precies wat Gerrit niet mocht doen.

Het vrijkomen van deze opname laat ook zien dat de criminele vete waarin Gerrit G. betrokken is geraakt, nog altijd sluimert. De opname is eerder dit najaar gemaakt in Rotterdam. Gerrit G. spreekt vermoedelijk, zo stelt de NOS, met een vertegenwoordiger van een leverancier van cocaïne die nog geld tegoed heeft van de smokkelaars met wie Gerrit G. samenwerkte.

De douanier noemt de namen van René F. en Dennis van den Berg, die liever met zijn volledige naam wordt genoemd. Tegen deze twee verdachten eiste het Openbaar Ministerie vorige week respectievelijk acht en twaalf jaar celstraf. Ze zijn volgens justitie betrokken bij een cocaïnetransport van 300 kilo dat in december 2013 in de Rotterdamse haven werd onderschept.

Fruithandelaar

Zij werkten daarbij samen met de Brabantse fruithandelaar Rinus M. Het drietal had volgens justitie de diensten van douanier Gerrit G. ingehuurd om de container zonder controle door de Rotterdamse haven te leiden. Maar door logistieke problemen kwam de container later aan dan afgesproken en was Gerrit G. inmiddels op vakantie.

Nadat de partij gepakt was, werd Rinus M. zwaar onder druk gezet en bedreigd om zijn leverancier te betalen. Maar hij had geen geld. Rinus M. werd in april 2014 voor zijn woning in Steenbergen geliquideerd nadat een eerdere poging in januari was mislukt.

Hij was niet het enige slachtoffer van dit conflict. Ook de vergismoord op Rob Zweekhorst, die op nieuwjaarsdag 2014 werd doodgeschoten toen hij zijn honden uitliet, houdt verband met de ruzie over de onderschepte drugs. De moord van Zweekhorst was een vergissing. Het beoogde slachtoffer was Dennis van den Berg, die lange tijd bij Zweekhorst in de buurt woonde en er nog regelmatig kwam om zijn ex en hun dochtertje te bezoeken.

Lees ook Cocaïne, corruptie en geheimzinnige telefoontjes

Opmerkelijk is nu dat Gerrit G. tijdens het opgenomen gesprek zegt dat de moordaanslag op Dennis van den Berg is besteld door René F., de zakenpartner van Van den Berg. „Ze hebben toen de verkeerde gepakt”, zegt Gerrit G. „Dat heeft René allemaal op zijn geweten.”

Het uitlekken van de opname lijkt op een waarschuwing, al is niet duidelijk voor wie die is bedoeld. Probeert iemand druk te zetten op René F., over wie Gerrit zich zo belastend uitlaat? Of is het een waarschuwing aan Gerrit zelf. Maandag gaat de behandeling van de zaak verder. Maar het is de vraag of er dan meer duidelijk wordt over de zoveelste wending in deze criminele intrige.

    • Jan Meeus