Recensie

Recensie

Comedian Lenny Bruce gevat in sfeervolle voorstelling

Acht acteurs en musici laten spannend spel zien in ‘Lenny’, over de stand-up provocateur uit de jaren vijftig.

Foto Curly X Straight

Het theater is veranderd in een New Yorkse nachtclub anno 1959, waar cocktail-jazz de toon aangeeft en de omstreden comedian Lenny Bruce voortdurend verder gaat dan het toenmalige gezag wil accepteren. Eigenlijk is hij een stand-up provocateur, bij wie het meer om wrange waarheden dan om de grappen gaat.

Lenny combineert Bruce-achtige teksten, voor deze productie geschreven door comedian Sander van Opzeeland, met biografische scènes die al eens eerder door Koos Terpstra werden geschreven voor de gelijknamige NNT-voorstelling uit 2002. Dat wringt af en toe, want de nieuwe conferences gaan over het Nederlandse heden (zelfs Humberto Tan en de musical Soldaat van Oranje komen erin voor) terwijl Bruce in de problemen kwam door zijn schrille tirades over het preutse Amerika van de jaren vijftig.

Lees het interview met regisseur Eran Ben-Michaël: Lenny Bruce durfde alles te zeggen

Regisseur Eran Ben-Michaël heeft er een compacte en sfeervolle voorstelling van gemaakt, met de nachtclub als epicentrum – ook voor scènes die achter de schermen spelen. Acht acteurs en musici laten spannend spel zien, met Mads Wittermans als een intens ingeleefde Lenny Bruce, die ook in zijn conferences allengs overtuigender wordt.

Voor een acteur is het een riskante onderneming een comedian te spelen. Een comedian is immers iemand die zichzelf speelt. En dat is een acteur per definitie niet.