Na tien jaar weer actievoerders in bos bij NAVO-basis

Milieuactivisten van GroenFront! zijn zondag begonnen met de bouw van een boomhut in de Schinveldse bossen, vlak bij Brunssum. De actiegroep wil vanuit de hut verzet plegen tegen de eventuele kap van bomen. De bomen hinderen de AWACS-toestellen van de naburige NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen. Tien jaar geleden bouwde de actiegroep, gesteund door inwoners uit omliggende plaatsen, in de bossen een groot aantal boomhutten om kap te voorkomen. De marechaussee had er toen drie dagen voor nodig om alle actievoerders uit het bos te halen. Ruim honderd bezetters werden gearresteerd. Daarna werd zes hectare bos gekapt. Sindsdien zijn bomen in een strook van 0,8 hectare weer te hoog, aldus een brief die minister Hennis (Defensie, VVD) in mei aan de Kamer heeft geschreven. (ANP, NRC)