Straf Rwandese inlichtingenchef bekrachtigd

Pascal Simbikangwa moet 25 jaar de cel in. Hij is de eerste Rwandees die in Frankrijk is veroordeeld voor massamoord op Tutsi’s in 1994.

Pascal Simbikangwa zaterdag.
Pascal Simbikangwa zaterdag. Foto Betrand Guay/ AFP

Het Franse hof van assisen heeft zaterdag de veroordeling van het voormalig hoofd van de Rwandese inlichtingendienst Pascal Simbikangwa bekrachtigd. Hij kreeg in 2014 een celstraf van 25 jaar opgelegd vanwege zijn aandeel in de massamoorden in het Afrikaanse land in 1994, maar ging daartegen in beroep.

Simbikangwa is schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid, meldt persbureau AFP. De grootschalige en brute moord op 800.000 mensen, voornamelijk Tutsi’s en gematigde Hutu’s, wordt beschouwd als één van de zwartste bladzijden van de twintigste eeuw. De gruweldaden vonden plaats binnen amper honderd dagen tijd.

Simbikangwa organiseerde wegversperringen waarbij Tutsi’s eruit gefilterd werden en vervolgens geexecuteerd. Ook leverde de voormalige inlichtingenchef wapens aan de Hutu-milities die de gruweldaden uitvoerden.

Simbikangwa: slachtoffer politiek proces

Simbikangwa zelf heeft zijn rol bij de massamoorden altijd ontkend en stelt dat hij het slachtoffer is van een politiek proces. Hij is de eerste Rwandees die in Frankrijk is veroordeeld voor diens rol in de genocide.