Rutte: EU valt uiteen als we niet naar burgers luisteren

De premier sprak zaterdag op het congres van de liberale fractie in het Europees Parlement. Er moet meer naar burgers worden geluisterd, vindt Rutte.

Rutte op archiefbeeld.
Rutte op archiefbeeld. Foto Evert-Jan Daniel/ ANP

Minister-president Mark Rutte heeft zaterdag gewaarschuwd dat de Europese Unie uiteen zal vallen als er niet serieus geluisterd wordt naar de zorgen van burgers in de lidstaten. De premier sprak in Warschau op een congres van de ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement en benadrukte daar dat het afgelopen moet zijn met “meer Europa”, zo meldt persbureau ANP.

Problemen die moeten worden aangepakt liggen volgens hem vooral op het gebied van economie en migratie. Lidstaten moeten hun huishoudboekje op orde brengen en iedereen moet zich aan dezelfde (begrotings)regels houden, waarschuwde Rutte. Ook moeten zorgen over migratie serieus worden genomen, om extremistische politici de wind uit de zeilen te nemen:

“Vergis je niet. Die politici weten dat hun oplossingen verkeerd zijn. We hebben allemaal gezien hoe ze wegrennen zodra de verantwoordelijkheid moeten nemen. We hebben het in Nederland en Groot-Brittannië gezien. En we zullen het in de toekomst opnieuw zien, daar ben ik van overtuigd.”

“Houd op met dromen over meer Europa”

Rutte is er naar eigen van overtuigd dat de zorgen die burgers hebben over de overdracht van macht naar Brussel serieus genomen moet worden. “Dus als je van Europa houdt, houd dan op met dromen van meer Europa.”

De premier deelde daarbij ook een sneer uit naar politici die wel pleiten voor verbreding van het Europese pad:

“Als je nog steeds gexifeerd bent op verdere integratie, kijk dan eens om, om te zien of mensen je nog volgen. En zo niet, stel jezelf dan de vraag of je het juiste pad bewandelt. In plaats van vragen of mensen wel de juiste leiders volgen.”

Rutte nam openlijk afstand van D66, waarmee de VVD van de minister-president samenwerkt in de liberale fractie ALDE. De partij van Alexander Pechtold denkt volgens de premier anders over Europa dan zijn eigen partij: “We delen wellicht een politieke fractie in het Europees Parlement. (…) Maar we delen niet eenzelfde visie over de toekomst van Europa.”