Perfecte landing

Hannie de Graaff is de winnaar van publieksjuryprijs van de maand november met het thema ‘Water’

Perfecte landing
Perfecte landing Hannie de Graaff

“Ik stond al een tijdje op de brug naar ze te kijken: drie van die meeuwen die telkens landden en weer omhoog vlogen. En alle drie brachten ze telkens dat water zo mooi in beroering. Ik dacht: die moet ik hebben!” Hannie de Graaff (64) uit Groningen wint met haar foto ‘Perfecte landing’ de publieksjuryprijs van de maand november, met als thema ‘Water’.

“Dit is in het natuurgebied De Onlanden, vlak bij Groningen. Het was een grijze dag, dat zie je weerkaatst in het water. En de meeuw heeft ook al niet zoveel kleur, daardoor lijkt het bijna een zwart-witfoto.”

“Ik fotografeer nu een jaar of tien en in het begin drukte ik af bij alles wat voor mijn lens kwam. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan er misschien toch beter iets uitlichten. Eerst werd het macro, voornamelijk insecten en vlinders. Maar ja, er zijn ook bepaalde periodes dat die er nauwelijks zijn, en ik wil toch fotograferen. Dus toen werden het vooral vogels; die zijn juist in die periodes wat zichtbaarder.”

Grote zaagbek

“Er is hier in Nederland in de natuur zoveel te zien en zoveel te leren. Laatst nog zag ik een grote zaagbek, die vogel had ik hier nog nooit gezien. Ik hou van mooie kleurrijke vogels, zoals het ijsvogeltje. En de pestvogel, die komt hier nu ook veel vaker voor. Maar soms weet ik ook niet precies wat ik gefotografeerd heb. Dan vraag ik het gewoon aan een vogelaar, die kom je hier in De Onlanden ook veel tegen.”

Dankbaar onderwerp

“Portretten maken? Nou, nee. Mensen zijn bijna nooit tevreden over hoe ze zelf op de foto staan. Als je zelf denkt een leuke foto van iemand te hebben gemaakt, dan krijg je als commentaar: ‘Goh, wat heb ik een hoop rimpels!’ Of: ‘Wat zit mijn haar gek!’ De natuur is wat betreft een veel dankbaarder onderwerp.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand december is Mijn beste foto van 2016.

    • Jos Jägers