Oppositie Zuid-Korea dient motie afzetting president in

Er wordt vrijdag over het voorstel gestemd. President Park ligt al weken onder vuur.

Zuid-Koreaanse demonstranten houden zaterdag bordjes omhoog met de tekst "Treed af, Park Geun-hye!" Foto Jung Yeon-Je / AFP

De drie Zuid-Koreaanse oppositiepartijen hebben zaterdag een motie ingediend die moet leiden tot de afzetting van president Park Geun-hye, wier positie al weken onder vuur ligt. Dat melden Zuid-Koreaanse media. In totaal steunden 171 van de 300 parlementsleden de motie. Er wordt vrijdag over het voorstel gestemd.

Voor het afzetten van een zittende president is een tweederde meerderheid nodig. Omdat de conservatieve Saenuri-partij van Park de overige 129 zetels in het parlement bekleedt, moeten leden van haar eigen partij voor de motie stemmen om afzetting mogelijk te maken. Het voorstel was nodig omdat Park dinsdag aangaf dat het parlement moet beslissen of zij mag aanblijven.

Lees ook: De diepe val van president Park

Park kampt met het grootste schandaal uit haar politieke carrière - en een van de grootste crises uit de Zuid-Koreaanse geschiedenis. De president gaf toegang tot regeringszaken aan Choi Soon-sil, een vriendin van Park en tevens dochter van een sekteleider. Choi wordt er ook van verdacht haar positie te hebben misbruikt om miljoenen euro’s aan donaties bij bedrijven af te troggelen voor liefdadigheidsstichtingen op haar naam.

De president wordt dan ook te laste gelegd dat ze de grondwet geschonden zou hebben en dat ze haar machtspositie zou hebben misbruikt. In de motie werd ook nog eens de bootramp met de Sewol aangestipt, waarbij in 2014 304 mensen omkwamen - voornamelijk scholieren. De oppositie vindt dat Park haar in de Grondwet aangeduide plicht om het Zuid-Koreaanse volk te beschermen niet heeft vervuld.

Lees ook over de massale protesten in Zuid-Korea: Weg met de president, het nepotisme en de Koreaanse klassenmaatschappij!

De afgelopen weken zijn honderdduizenden mensen in Zuid-Korea de straat opgegaan om te protesteren tegen Park. De demonstraties concentreren zich vooral in Seoul, maar ook in andere steden wordt heftig geprotesteerd. Deze zaterdag betogen grote groepen mensen voor de zesde week op rij.

    • Casper van der Veen