GeenPeil richt nieuwe partij op

Lijsttrekker wordt publicist Jan Dijkgraaf. De partij wil actie afdwingen naar aanleiding van het referendum over Oekraïne.

Een man houdt campagnemateriaal van GeenPeil vast.
Een man houdt campagnemateriaal van GeenPeil vast. Foto Martijn Beekman / ANP

En weer meldt zich een partij op rechts. Dat niet alleen: weer komt de lijsttrekker uit de koker van GeenPeil, het initiatief van website GeenStijl dat eerder dit jaar een referendum over het associatieakkoord met Oekraïne wist af te dwingen. De partij zal worden geleid door publicist Jan Dijkgraaf.

Dat heeft GeenPeil zaterdag bevestigd op zijn website. De nieuwe partij, waarvan de naam nog onbekend is, wordt maandag gelanceerd in de oude Prodentfabriek in Amersfoort. De nieuwe beweging neemt deel aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Aan ambities geen gebrek: de initiatiefnemers streven ernaar de grootste ledenpartij van Nederland te worden.

Twitter avatar BartNijman Bart Nijman Lieve mensen. Boosheid, blijheid, allemaal prima. We worden géén politici. Ons plan is beter. Maandag licht GeenPeil het plan toe. Tot dan!

Laatdunkende houding Rutte

De reden om de partij op te richten is de in de ogen van GeenPeil laconieke houding van premier Mark Rutte (VVD) ten opzichte van de uitslag van het Oekraïne-referendum. Een meerderheid van de stemmers wees het associatieverdrag met het Oost-Europese land af. Hoewel Rutte zei dat Nederland het akkoord niet “zonder meer” kan goedkeuren, is actie tot op heden grotendeels uitgebleven. De premier heeft vorige maand extra tijd gekregen van de Kamer om te zoeken naar een oplossing.

Het gaat volgens de beweging echter om meer dan alleen de uitslag van het referendum. GeenPeil meldt zaterdag op zijn website:

“Zij [de regeringspartijen en D66, red.] laten de kiezer al negen maanden barsten en verliezen hiermee nog meer vertrouwen [...] GeenPeil gaat de democratie van binnenuit herstellen. GeenPeil richt zich niet op politieke ideologie, maar op de democratie.”

Jan Roos en Thierry Baudet

De partij van Dijkgraaf is niet de eerste rechtse partij die uit de GeenPeil-campagne voortkomt. Eerder werd voormalig PowNed-journalist Jan Roos aangetrokken als lijsttrekker voor VoorNederland (VNL), van oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. Daarnaast richtte publicist Thierry Baudet de partij Forum voor Democratie op.

Dijkgraaf heeft nog niet op het nieuws gereageerd. Zaterdagochtend publiceerde hij wel een blog, waarin hij zei altijd een boekje over “wandelen” te hebben willen publiceren. Het kwam er echter nooit van en Dijkgraaf besloot: wandelen, daar moet je niet over schrijven, je moet het gewoon doen.

Twitter avatar jndkgrf Jan Dijkgraaf Morning, vrienden en vijandjes #briefjevanjan https://t.co/x6LeEWEkU8

Waarschijnlijk blijkt maandag dat dat wandelen een metafoor is voor iets anders.

    • Casper van der Veen