Economische schade aanslagen België 2,4 miljard

De economische schade van de aanslagen in Brussel en Parijs blijkt daarmee groter dan verwacht.

ANP

De aanslagen in Parijs, Zaventem en Brussel hebben de Belgische economie 2,4 miljard euro aan schade berokkend. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Daarnaast moest de Belgische regering vanwege de terroristische acties 2,3 miljard euro extra uitgeven, onder andere aan zorg, veiligheid en de heropbouw van Brussels Airport.

De schade is “groter dan verwacht”, zegt VBO-bestuurder Pieter Timmermans tegen De Tijd. “De Belgische economische groei zou dit jaar zonder de aanslagen uitkomen op zo’n 2 procent en niet op de gerealiseerde 1,3 tot 1,4 procent.”

In april dacht de vakbond nog dat de schade beperkt zou blijven tot 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar dat blijkt nu op 0,56 procent uit te komen. Vooral de horeca, de handel, de luchtvaart en de evenementensector leden verlies vanwege de aanslagen. Inmiddels begint de Belgische economie zich te herstellen, meldt De Tijd.

Terreur

De Belgische hoofdstad werd op 22 maart 2016 het toneel van meerdere terreuraanslagen. Terroristen lieten bommen tot ontploffing komen op vliegveld Zaventem in Brussel. Het metrostation Maalbeek werd door een zelfmoordaanslag getroffen. Er vielen meer dan dertig doden bij de aanslag, die werd opgeëist door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Een jaar daarvoor werd ook Parijs getroffen door terroristische aanslagen. Zo werd de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo onder vuur genomen. Ook sloegen terroristen in november 2015 toe bij muziektheater Bataclan en meerdere andere doelwitten in de stad. Sommige van deze mannen worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag in Brussel.